Talvi on kohta lusittu ja kevät odottaa jo nurkan takana. Keväällä alkaa myös uusi urheilukausi. Kesälajit alkavat pyörimään, joiden mukana myös moottoriurheilufanien kiiman kohde Formula 1. Ennalta on arvioitu, että Mercedeksen ylivoima alkaa olla ohi ja Ferrari on saavuttamassa hopeanuolia.

Viime kausina formuloita täysin suvereenisti hallinnut Mercedes on siis menettämässä yliotettaan. Tämä on hyvä ennen kaikkea lajin viihdyttävyyden kannalta.

Silti, ihan oikeasti!

Nyt sitten nähdään kahden tallin järkyttävää ylivoimaa ja sama perässä hiihtely se vain jatkuu. FIA yrittää vielä tehdä kaikkensa sääntömuutoksilla, jotta sarjan seuraaminen ei kävisi niin puuduttavaksi.

Mielestäni mikä tahansa sääntömuutos, mikä vaikeuttaa tallin ja auton tuomaa ylivoimaa on tervetullut. Uudet säännöt muun muassa vähentävät radioliikennettä kuljettajan ja tallin välillä. Tähän sisältyy esim. renkaiden kulumisen seuranta ja tätä kautta varikolle tulo on täysin kuljettajan vastuulla. Tämä on aivan täydellinen uusi sääntö. Pahimmassa tapauksessa johdossa oleva kuljettaja ajaa renkaansa puhki ja voittajaa on tätä kautta mahdoton ennustaa.

Lisäksi aika-ajot muutetaan täysin uudenlaisiksi. Uutta systeemiä on kutsuttu osuvasti lasten tuolileikiksi. Tämä vertaus on osuva, koska nyt kuljettajia tippuu aika-ajojen aikana 90 sekunnin välein. Enne tiputukset tehtiin osioiden lopuksi.

Nämä sääntömuutokset lisäävät sarjan mielenkiintoa lähes tähtitieteellisen paljon. Tallithan eivät näistä varmasti tykkää ja valittavat minkä kerkeävät. Toivottavasti kaikki osapuolet jossain vaiheessa tajuavat, että tämä kaikki on vain ja ainoastaan hyväksi koko sarjan mielenkiinnon kannalta.

Teksti: Mikko Kärkäs