Ylen MOT-ohjelman mukaan, Nordea on toiminut aktiivisesti veroparatiiseissa, kuten Panamassa. Nordean Luxemburgin-yksikkö perusti varakkaille asiakkailleen vuosien 2004-2011 välillä lähes 400 veroparatiisiyhtiötä. Mukana on ollut myös suomalaisia tahoja. Viime päivien uutisointi massiivisesta tietovuodosta on aiheuttanut voimakkaita reaktioita ja saanut ihmiset ajattelemaan, onko ahneudella mitään rajaa.

Elokuvassa Wall Street (1987) ahne pankkiiri Gordon Gekko (Michael Douglas) hokee, että ahneus hyvästä. Raamatussa ahneus määritellään kuolemansynniksi.  Useimpien suhtautuminen ahneuteen sijoittunee näiden ääripäiden väliin.

Veroparatiisiyhtiön omistaminen ei ole laitonta, mutta veronkierto on. Käytännössä yksityishenkilö syyllistyy veronkiertoon jos yhtiöstä ja sen varoista ei ilmoiteta omistajan kotimaan veroviranomaisille, kertoo MOT.

KSK_ahneus_2016_huhtikuu (1 of 1) II-01

Nordean kannalta asian tekee raskauttavaksi se, että sen rahanpesun valvonnassa on ilmennyt vakavia puutteita. MOT:n tietojen mukaan, Nordea ei ennen vuotta 2009 tarkistanut kontrolloidusti, käyttivätkö sen asiakkaat pankkia veronkiertoon. Huolestuttavampaa on kuitenkin se, että Nordea on vielä vuonna 2012 takautuvasti muuttanut joidenkin asiakkaidensa dokumenttien päivämääriä, jolla on luonnollisesti vaikutusta asiakkaan verotukseen, kertoo MOT.

Suuri yleisö on tuominnut Nordean veroparatiisi keinottelun jyrkästi, myös tasavallan presidentti lähetti omat terveisensä Nordealle. ”Nyt on laskun aika”, tiivisti Niinistö ajatuksiaan Ilta-Sanomissa. Suomen ulkoasianministeri Timo Soini kuvasi tuntojaan blogissaan: ”Voi helvetti tätä ihmisen ahneutta.”

Gordon Gekkolle kävi elokuvan lopussa huonosti, kun mies laitettiin vankilaan sisäpiirikaupoista. Ahneudella oli hintansa. Nähtäväksi jää, kuinka suuri lasku Nordean veroparatiisi sotkusta tulee ja kuka sen maksaa.

 

Teksti: Marko Korosuo

Kuva: Kristiina Sievi-Korte