Harri Säteri edustaa loppukauden Arizona Coyotesia. (Kuva: Harri Säteri / Instagram)

 

Harri Säteri teki sopimuksen NHL-seura Toronto Maple Leafsin kanssa. Säteri ei kuitenkaan ehtinyt matkata Torontoon asti, sillä Arizona Coyotes poimi hänet siirtolistalta. Jokaisella NHL-seuralla oli oikeus poimia Säteri 24 tunnin ajan, joten Arizona käytti mahdollisuuden. Mutta miksi Säterin lempinimi on Tampereella ”Salaatti”?

Teksti: Niko Liikkanen

32-vuotias Harri Säteri torjui kultaan johtaneissa Pekingin olympialaisissa Suomen ykkösmaalivahtina. Säterin torjuntaprosentti oli vakuuttava 96,2  ja tilastona viisi voittoa.

Säterin kausi jäi kesken seurajoukkueessa, sillä hän purki sopimuksensa Sibir Novosibirskin kanssa Ukrainan sodan vuoksi. Euroopassa siirtorajat ovat jo umpeutuneet, mutta Säterille tarjoutui mahdollisuus jatkaa kauttaan NHL:ssä.

Tapparan maalivahtivalmentajana toimi kaudet 2005–2008 Ilari Näckel. Säteri pelasi kaudella 2007–2008 Tapparan A-nuorissa ja oli liigajoukkueen kolmosmaalivahti. Säteri kävi tuohon aikaan jonkin verran Tapparan harjoituksissa, ja Näckel valmensi Säteriä viikoittain maalivahtijäillä.

”Harri oli työteliäs ja motivoitunut kaveri, kuten nuoret pelaajat lähes aina. Harrin erotti monista muista nuorista jämpti luonne.  Hän oli aina iloisella ja positiivisella mielellä, mutta sillä fiiliksellä, että hommat tulee tehtyä tarkasti,” nykyisin Saksan kiekkoliigan Kölner Haien maalivahtivalmentajana toimiva Näckel kommentoi Trombitille.

Säteri debytoi miesten tasolla SM-Liigassa 2008–2009 Tapparassa ja pelasi kauden kakkosmaalivahtina. Seuraavana kautena Säteri nousi ykköstorjujaksi.

Hän on San Jose Sharksin vuoden 2008 neljännen kierroksen varaus numerolla 106. Vuonna 2010 Säteri teki kolmivuotisen tulokassopimuksen Sharksin kanssa, mutta pelasi lainalla vielä yhden kauden Tapparassa.

 

”Energiaa piti kontrolloidakin”

 

Maajoukkueessa Säteriä valmentanut Kari Lehtonen kehui myös Säterin olevan mukava valmennettava.

”Harri on kaikin tavoin miellyttävä persoona. Hyvä huumorintaju, kova tekemään töitä ja suhtautuu arkeen sopivalla vakavuudella, mutta pilke silmäkulmassa.”

Ilari Näckelin mukaan lahjakkuus näkyi Säterissä jo juniorina. Säteri oli myös harvinaisen energinen.

”Muistan kun oltiin scouttaamassa Säteriä Tapparaan B-junnujen pelissä, ja hän oli välillä b-pisteiden välissä asti torjumassa. Luontainen lahjakkuus kiekkojen torjumiseen ja kaikenlainen energisyys olivat huippuluokkaa. Valmennustyö lähti siitä liikkeellä, että ruvetaan laittamaan kaikkea pakettiin – ja vähän kontrolliin sitä energiaa.”

Maaliskuussa 2011 Tapparan kauden päätyttyä Säteri siirtyi loppukaudeksi San Josen organisaatioon. Säteri pelasi kausina 2011–2014 Sharksin organisaatiossa farmiseura Worcester Sharksissa, mutta ei päässyt debytoimaan NHL:ssä. Pelipaikka NHL:ssä ei auennut, joten vuonna 2014 suomalainen siirtyi pelaamaan KHL:ään Vitjaz Podolskiin.

 

Uusi yritys NHL:ssä

 

Muutaman Vitjaz-kauden jälkeen Säteri yritti jälleen NHL:ään, nyt Florida Panthersin riveissä. Hän pääsi pelaamaan Floridassa yhdeksän ottelun verran ykkösmaalivahtina torjuntaprosentilla 91,1, kun Roberto Luongo ja James Reimer olivat loukkaantuneena. Tämän jälkeen Säteri ei ole päässyt NHL:n puolella pelaamaan. Kolme viime kautta hän on torjunut Sibirissä.

Nyt 32-vuotias Säteri pääsee jahtaamaan NHL-paikkaa valmiimpana kuin koskaan aiemmin. Alla on vakuuttavat olympialaiset ja hyvä kausi Sibirin maalilla.

”Olympialaisten ja koko tämän kauden perusteella NHL:ään on todella hyvät lähtökohdat. Aika näyttää, mutta en näe esteitä, miksei Säteri pystyisi ottamaan isoa roolia NHL:ssä”, Lehtonen kommentoi.

Myös Näckel uskoo Säterin mahdollisuuksiin pärjätä NHL:ssä.

”Nyt on itseluottamus ainakin kohdillaan: olympialaisissa hyvää menestystä, ja Sibirissä pystyi lunastamaan playoff-paikan. Menestykseen NHL:ssä vaikuttaa varmasti sekin, miten hyvin seuralla on homma hallussa ja minkälainen henki joukkueessa on. Uskon Harrin edellytysten olevan hyvät pärjätä siellä”, Näckel sanoo.

Säteri tunnetaan Tampereella yhä lempinimellä ”Salaatti”. Nimi juontaa juurensa siitä, että Säteri piti valmennuksen mielestä turhankin paljon kanansiivistä, joten niitä käskettiin karsia ruokavaliosta. Maalivahti pyrki siirtymään kevyemmälle linjalle, jolloin joukkuetoveri Ville Nieminen risti tämän Salaatti-Säteriksi.