huume-3

Suomen keskusrikospoliisi (krp) kertoo tuoreessa selvityksessään huumausainerikosten määrän kasvaneen viime vuonna 7,5 prosenttia. Viranomaiset saivat tietää jopa 23 478 huumausainerikoksesta. Pelkästään Helsingissä tehtiin viime vuonna 3 950 huumeisiin liittyvää rikosilmoitusta. Luku on suurempi, kuin kertaakaan aiemmin 2000-luvulla.

Etenkin kannabiksen kotikasvatus näyttää yleistyneen. Kasvatus on pääasiassa pienimuotoista, mutta siinä on yhä enemmän ammattimaisia piirteitä. Myös keskikokoisia satoja löydetään vuosittain useita. Internet on suuressa roolissa kotikasvatuksen yleistymisessä. Netistä on helppo tilata niin kannabiksen siemeniä kuin saada kasvatusohjeitakin.

Myös suurin osa Suomessa liikkuvista muuntohuumeista ostetaan tätä nykyä verkossa toimivilta välittäjiltä. Suomen yleisin muuntohuume on yhä alfa-pvp, amfetamiinin kaltainen erittäin vahva stimulantti, vaikka lääkärit ovat varoitelleet siitä jo useamman vuoden ajan. 2014 Hjelt-instituutin oikeuslääketieteellisen osaston antamien tietojen mukaan alfa-pvp oli yleisin huumausaine, jota vainajista löydettiin ruumiinavausten yhteydessä. Useissa tapauksissa huume ei kuitenkaan ollut tärkein kuolemaan johtanut syy.

Vaikka Suomen huumausainerikosten määrä on selkeästi nousussa, tehtiin törkeitä rikoksia tällä saralla viime vuonna seitsemän prosenttia vuotta 2014 vähemmän. Ekstaasia takavarikoitiin huomattavasti pienempiä määriä, kuin kahtena edellisenä vuonna. Sen sijaan LSD:tä löydettiin jopa yli kaksinkertainen määrä viime vuoteen verrattuna.

 

Teksti: Anni Hausen

Kuvat: Teemu Niemelä