Kiinnostaisiko soittoharrastuksen aloittaminen? Tuntuvatko kansanopistojen instrumentit kuitenkin aivan liian mainstreamilta? Miltä kuulostaisi soittaa Thereminiä?

Tällä viikolla etsimme käsiimme Helsingin erikoisimman instrumentin, ja löysimme musiikin sekatyöläisen, muusikko ja mediataitelija Tommi Koskisen, joka on rakentanut itselleen thereminin kaltaisen instrumentin nimeltä UFO controller. Tommi Koskinen tunnetaan Phantom -yhtyeen toisena jäsenenä ja UFO saattaa olla joillekin tuttu bändin keikoilta.

Kuvat: Uwa Iduozee
Kuvat: Uwa Iduozee

Mutta mikä ihme on Theremin tai sen sukulaissielu, Koskisen käsityönä rakentama, UFO controller?

-Theremin on venäläisen Léon Theriminin rakentama elektromagneettinen soitin. Sillä on ikää noin sata vuotta, ja alun perin laitteesta piti tulla varashälytin, Koskinen valaisee.

Koskinen itse tutustui instrumenttiin jo lukioikäisenä:

-Theremin tuli ihan populäärimusiikissa vastaan, kun mietin et mikä toi ujeltava saundi tuolla taustalla oikein on. Mut siitä meni sit jonkin aikaa, et rakensin UFOn.

Koskinen rakensi oman UFO controller -nimisen instrumenttinsa Aalto yliopiston medialaboratiossa lopputyönään. Vaikka instrumentti on ainoa laatuaan ja valmistettu käsityönä, se käyttäytyy samalla tapaa kuin Theremin. Instrumentin erikoinen nimi ja ulkomuoto eivät ole kuitenkaan sen ainoita erikoisuuksia: soitinta soitetaan lainkaan siihen koskematta.

Seuraamme vierestä, kun Koskinen heiluttaa käsiään pienen avaruusaluksen näköisen instrumenttinsa ympärillä. Miten ihmeessä äänet oikein syntyvät?

-Soittimessa on sensoreita, joista toinen lähettää ääntä, joka on ultraääni. Se kimpoaa kädestä takaisin mikrofoniin, joka tunnistaa kuinka kaukana käsi oikein on. Se on ilmanpaineen vaihtelua, Koskinen valaisee.

UFO Controller on yhdistetty tietokoneohjelmiin, joilla voi määritellä ääntä, joka soittimesta lähtee. Millainen perusääni soittimessa sitten on?

-Mä yritän sitä kovasti kräkkää, et mikä se on. Koska jos soitinta lähtis tekee joillekin muille, pitäs luoda se joku perusääni.

UFO Controller rikkoo ainakin käsitystä siitä, että elektronisen musiikin soittaminen olisi vähäeleistä tietokoneen nappien painelua. Seuraamme hiljaa vierestä, kuinka soitin alkaa tuottaa ääntä käsien liikkuessa sen yllä. Liike voi olla vähäeleistä tai näyttävän dramaattista.

Tuntuuko kitaran tai pianon soitto siis liian helpolta? Sillä aikaa, kun odottelet UFO Controllerin markkinoille saapumista, voit harjoitella soittoa Thereminillä ja tutustua avaruussaundeihin repparin parissa:

 

UFO Controller