Isän kuolema oli Jäähallissa esiintyvän Anssi Kelan elämän käännekohta
HEO Kansanopiston musiikkilinjojen opiskelijoilla oli keskiviikkoiltana mahdollisuus tutustua laulaja ja lauluntekijä Anssi Kelan uraan muusikon itsensä esittelemänä.
Sellon soitto oli tappaa musiikin kipinän
Kelalle musiikki on ollut aina läsnä musikaalisen perheen ansiosta. Hän soitti nuorena poikana viulua ja selloa musiikkiopistossa, vaikka unelmien soitin olikin sähköbasso. Musiikkiopiston jäykkä suhtautuminen musiikkiin teknisenä suorituksena oli kuitenkin sammuttaa Kelassa syttyneen musiikin kipinän heti alkuunsa.
Rohkeutta kerättyään Kela pyysi Pro Fide -gospel-yhtyeessä soittanutta Juha-isäänsä viemään hänet treenikämpälleen kokeilemaan basson soittamista. Yhteiset treenit jäivät kuitenkin haaveeksi isän kuoltua traagisesti auto-onnettomuudessa. Tämä oli käännekohta Kelan elämässä.
”Vannoin itselleni, että jos joskus tapaisin vielä faijan jossain muodossa, osaisin silloin soittaa bassoa ja me soitettaisiin yhdessä”, Kela kertoi.
Muutto Vihtiin oli kova paikka
Isän kuoleman jälkeen Kelan perhe muutti Kauniasista Vihtiin. Kelan kaikki kaverit jäivät vanhaan kotikaupunkiin, ja vaikka autolla matka olikin vain puoli tuntia, se tuntui teini-ikäiselle pojalle ylitsepääsemättömältä.
”Mut repäistiin sieltä Kauniaisista Vihtiin väkisin. Silloin se matka oli valovuosi”, Kela muisteli. ”Mutta ilman Vihtiin muuttoa en olisi tutustunut niihin tyyppeihin, joiden kanssa bändiä alettiin perustamaan.”
Kela tutustui jo ensimmäisenä päivänä uudessa koulussa luokkatovereihinsa, joilla myös oli taustaa klassisen musiikin parista. Yhdessä he perustivat bändin nimeltään Yhdeksäs hetki, ja logoa ja bänditreenejä suunniteltiin jo ennen kuin kenelläkään oli soittimia soitettavanaan. Seurakunnan musiikkitilasta löytyi rumpusetti ja Deep Purplen nuottikirjan kanssa pojat lähtivät harjoittelemaan sointuja.
Seurakunnasta löytyi myös laulaja bändiin: kolmekymppinen nuoriso-ohjaaja, jolla oli omia biisejä kirjoitettuna. Hän rupesi bookkaamaan bändille keikkoja, ja 16-vuotiaan Kelan keikkaelämä sai alkunsa. Seurakunnan pieni pakettiauto ahdettiin täyteen soittimia, ja lähdettiin kiertämään ympäri maata eri seurakuntien tilaisuuksissa.
”Se mun todellinen musiikkiopisto alkoi vasta silloin, siinä pienessä pakettiautossa.”
Laulajaksi Kela päätyi sattumalta
Kun Kela bändikavereineen alkoi kirjoittaa omia biisejään, tyylierot laulajan kanssa kasvoivat liian suuriksi ja tiet erkanivat. Bändi jäi ilman laulajaa, ja jonkun piti ilmoittautua vapaaehtoiseksi. Kela suostui tuuraamaan, kunnes oikea laulaja bändille löydettäisiin.
”Vasta viimeisen viiden vuoden aikana olen alkanut pitää itseäni nimenomaan laulajana. Alkuun en edes nauttinut siitä. Nyt etsin jo omia rajojani”, Kela kertoo.
Anssi Kela juhlistaa 30 vuotta sitten kirjoitetuista biiseistä alkanutta uraansa keikalla Helsingin Jäähallissa. Toukokuun 6. päivä järjestettävä keikka 30 vuotta Kelaa on ollut unelma uran alusta asti.
”Vuonna 1987 olin samassa hallissa katsomassa Deep Purplea. Suurta sankariani, Ritchie Blackmorea, katsoessani haaveilin pääsystä samalle lavalle. Nyt tuokin ympyrä vihdoin sulkeutuu. Joskus unelmien toteutumiseen saattaa mennä 30 vuotta”, Kela kertoo nettisivuillaan.
Teksti ja kuvat: