Nuoria suomalaisia pelaajia ohjeistetaan lähtemään Kanadan junnuliigoihin pelaamaan yhä vain nuorempana. Mutta miksi? Suurin osa näistä ohjeiden antajista tuskin on nähnyt ainuttakaan Pohjois-Amerikan juniorisarjojen otteluita.

Kanadalaiset seurat yrittivät houkutella esimerkiksi semmoisia suomalaispelaajia kuten Kari Lehtosta, Olli Jokista, Joni Pitkästä, Mikael Granlundia, Rasmus Ristolaista, Aleksander Barkovia ja Teuvo Teräväistä pelaamaan junnusarjoihin ja totuttelemaan sitä kautta ison meren taakse ennen varsinaisen NHL-uran alkua. Kukaan edellämainituista ei lähtenyt, koska heillä kaikilla oli iso rooli tiedossa korkeatasoisemmassa sarjassa, kotoisessa SM-liigassa. Listaa voisi jatkaa Joel Armian ja Teemu Pulkkisenkin nimillä.

Kolikon kääntöpuolella on Pittsburgh Penguinsin tulokaspuolustaja Olli Määttä. Ennen OHL:ään siirtymistään jyväskyläläinen pelasi Nuorten MM-kilpailuissa ollessaan vain 16-vuotias. Siihen aikaan puhuttiin jo mahdollisuuksista olla top5-varaus NHL:ssä. Hän tuli keltanokkana Penguinsin kokoonpanoon viime syksynä ja ottikin komeasti paikan pelaavasta kokoonpanosta. Samaa polkua lähti seuraamaan tulevana kesänä NHL:ään varattava toinenkin JYP-kasvatti Julius Honka, joka siirtyi täksi kaudeksi Kanadan junioriliigaan WHL:ään Swift Current Broncosiin. Hänestä voi tulla toinen poikkeus tällä rintamalla.

Jos verrataan Suomen Liigan ja Kanadan junnuliigoja, niin pelin taso kotimaassamme on valovuoden edellä.

Vaikkakin Kanadassa näissä peleissä on huikea määrä yleisöä ja laaja mediahuomio, ei pelin taso ole kovin erikoisella tasolla. Joitakin vuosia sitten HIFK:n A-juniorit voittivat harjoitusottelussa Kanadan juniorisarja QMJHL:ssä pelaavan Moncton Wildcatsin.

Pitää tottakai muistaa, että näissä sarjoissa pelaa tulevia NHL-staroja ja huippulahjakkuuksia, jotka pelaavat nuorten MM-kisoissa Kanadan paidassa. Useimmiten kärki onkin terävä, mutta näiden pelaajien takana hyppäys taaksepäin on raju. Jos haluat lähteä Kanadan juniorisarjoihin tahkoamaan, niin sinun edellytetään olemaan valmis pelaamaan siellä myös 2-3 vuotta, ennen mahdollista NHL-uran alkamista.

NHL:ssä on pelannut tällä kaudella 32 suomalaista. Olli Määttä on näistä ainoa, joka on pelannut Kanadan juniorisarjoissa. Se kertoo ihmisille sen, että pelaajat ovat saaneet Suomesta tarvittavaa oppia ja kehittymistä suomalaisen huippuvalmennuksen ansiosta.

pressikuvat-1-35

 

 

 

Samuli Törrönen