Kuva: Juls Sanchez

 

Kansalaisaloite kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamisesta keräsi lokakuussa 2019 tarvittavat 50 000 allekirjoitusta ja se etenee eduskuntaan. Puolueiden kannat ovat kaksijakoiset ja yksittäisten poliitikkojen henkilökohtaiset mielipiteet kannabiksen dekriminalisoinnista eriävät laidasta laitaan. 

Kannabiksen dekriminalisointi, eli rangaistavuuden poisto, tarkoittaisi, että kannabiksen käyttö, pienten määrien hallussapito ja muutaman kasvin kasvattaminen omaan käyttöön sallittaisiin, eikä niistä tulisi rangaistusta.

Mutta missä mennään nyt?

Helsingin Sanomat uutisoi marraskuun alussa pääministeri Antti Rinteen (sd) jo ehtineen linjata, ettei hallitus etene asiassa. Hallituksen kannasta huolimatta kannabiksen rangaistavuuden poistaminen on tulossa eduskunnan käsiteltäväksi kansalaisaloitteen takia. Aloite etenee käsiteltäväksi mahdollisesti ensi vuoden puolella.

 

Puolueiden kannat ovat jakautuneet

 

Keskusta vastustaa ehdotusta kannabiksen käytön rangaistavuudesta luopumisesta ja pitää sitä hallitusohjelman päihdelinjausten vastaisena. Aamulehden mukaan puoluevaltuusto linjasi asiaa kokouksessaan Kalajoella 24.11.

 

Poliittisessa tavoiteohjelmassaan Vihreät ovat kannabiksen ja muiden laittomien päihteiden rangaistavuuden poistamisen kannalla. Vihreiden kanta on suopeampi kuin muilla puolueilla kuten keskustalla ja SDP:llä. Lokakuun lopulla molempien eduskuntaryhmien johtajat linjasivat STT:lle, että huumeiden myynnin, hallussapidon ja käytön tulee olla jatkossakin rangaistavaa. Myöskään oikeusministeri, RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson ei halunnut dekriminalisoida huumeiden käyttöä.

 

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) on taas sitä mieltä, ettei kannabiksen käytöstä tulisi määrätä rangaistusta.

– Kannatan sitä, että kannabiksen käytöstä ei rangaistaisi, Pekonen sanoo Ylelle. Ministeri uskoo, että hoitoa tarvitsevat pääsisivät paremmin hoitoon, jos heille ei tulisi rikosoikeudellisia seuraamuksia kannabiksen käytöstä. Pekosen mukaan vasemmistopuolueella ei ole yhteistä kantaa kansalaisaloitteeseen.

 

Lakivaliokunnan puheenjohtaja Leena Meri (ps.) arvioi, että käsittelyyn päästään vasta ensi vuoden puolella.

 

– En ole muiden valiokuntalaisten mielipiteitä kysellyt, mutta itselläni on lähtökohtaisesti aika skeptinen suhtautuminen siihen, että lähtisin huumausainelainsäädäntöä vapautamaan miltään osin – mutta olen avoin kuulemaan perustelut, miksi näin haluttaisiin, Meri kommentoi Ylelle.

 

Kannabiksen kannatus maailmalla nousee

 

Viime vuosina kannabiksen käyttöä on dekriminalisoitu tai laillistettu joko kokonaan tai osittain joissakin valtioissa. Esimerkiksi Kanada laillisti kaiken kannabiksen käytön ja aiemmin osa Yhdysvaltain osavaltioista on laillistanut käyttöä osittain tai kokonaan. 

Euroopan maista Luxemburg työstää kannabiksen laillistamista täysin. Hollannilla taas on ollut oma mallinsa vuosikausia.

Myös Maailman terveysjärjestö WHO ja Suomen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittavat huumeiden käytön rangaistavuudesta luopumista.

 

Lähteet: yle.fi, hs.fi, thl.fi

Fakta: Dekriminalisoinnilla tarkoitetaan laittomaksi ja rangaistavaksi säädetyn teon rangaistavuuden poistamista. Huumeiden dekriminalisoinnilla tarkoitetaan sellaista päihdepoliittista mallia, jossa huumekieltolakeja kevennetään tai poistetaan.

 

PINJA RAUSSI