Kuvaaja: Ilkka Jukarainen

 

Vihreiden kansanedustaja Pirkka-Pekka Petelius on tiedotteessaan pyytänyt anteeksi vanhoja tv-ohjelmia, joissa tehtiin pilaa saamelaisista.

1980-luvulla televisiossa nähdyt sketsisarjat Hymyhuulet, Pulttibois ja Manitbois esittelivät suomalaisille Peteliuksen ja Aake Kallialan näyttelemät hahmot, Naima-Aslak ja Soikhiapää. Hahmot ovat hampaattomia juoppoja, jotka ”joikaavat” Nunnuka nunnuka lae lae le. Tekoaikana ohjelmat saivat suuren suosion ja ne herättivät vähän kritiikkiä.

-Haluan esittää julkisen anteeksipyyntöni kaikille saamelaisille. Pyydän anteeksi sitä haitallista vaikutusta, joka sketseillä on ollut. Ymmärrän vastuuni kansanedustajana ja kulttuurin tekijänä.

Peteliuksen näyttelijäpari Kalliala ei pitänyt anteeksipyyntöä tarpeellisena ja oudoksuu nykyistä ilmapiiriä, jossa pitää olla varovainen sanomisissaan.

-Minusta tuo kuulostaa ihan älyttömälle, mutta ehkä hänen (Petelius) asemansa kansanedustajana… pitää nyt nuoleskella, ehkä se on semmoista, kommentoi Kalliala IS:lle.

Saamelaisilta kiitosta

 

Saamen kielen ja kulttuurin lehtori ja saamelaisaktiivi Outi Länsman on aikaisemmin todennut, että hän on joutunut lapsuudessaan kiusatuksi sketsien perusteella. Nyt Länsman sanoo, että Peteliuksen anteeksipyyntö on vastaanotettu ja hyväksytty.

Saamelaisyhteisö on vuosia keskustellut sketsien ongelmallisuudesta. Tuleva Saamelaiskäräjien jäsen, utsjokelainen Anni Koivisto toivoo anteeksipyynnön toimivan hyvänä esimerkkinä muille.

Sketsit kiihottamista kansanryhmää vastaan?

 

Poliisi on saanut useita tutkintapyyntöjä marraskuun aikana koskien 1980-1990-luvun tv-sarjoja. Poliisi on arvioinut tutkintapyynnöt väitetystä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, eikä epäile asiassa rikosta.

-Tutkintapyynnöistä valtaosa on sisältänyt ainoastaan yleisluontoisen väitteen mahdollisen rikoksen tapahtumisesta. Pelkkä väite rikoksesta ja väitettä koskevat olosuhteet eivät ole asianmukainen peruste esitutkinnan käynnistämiseksi tai edes laaja-alaisen aineiston viranomaislähtöiseen hankkimiseen ja tarkastamiseen asian esiselvityksessä, kertoo Poliisi tiedotteessaan.

Materiaali edelleen nähtävillä

 

Sketsiohjelmien sisältöä on edelleen katsottavissa ainakin Ylen Elävässä Arkistossa. Sisällön yhteydessä on varoitus: “Ohjelmasarjassa on rasistista sisältöä. Tekijöiden tarkoituksena on ollut ennakkoluulojen ravistelu osana 1980-luvun yhteiskunnallista keskustelua. Sisältö on kuitenkin loukannut monia. Ohjelmasarja on esimerkki 1980-luvun televisioviihteestä.”

Pinja Kostiainen