Purjelento on ympäristöystävällistä lentämistä luonnon ehdoilla. Purjekone pysyy ilmassa lentäjän omien taitojen ja nostavien ilmavirtausten avulla. Lentämällä ja nosteita hyödyntämällä voidaan lentää useita tunteja ja keskinopeus voi nousta parhaimmillaan yli 100 km tunnissa. Suomessa purjelentäjiä on noin kaksi tuhatta.

 

Kuva: Katja Soikkeli

 

Helsinkiläinen Kim Kuusela on päätynyt purjelentoharrastuksen pariin perheensä kautta. Kimin isä aloitti purjelentoharrastuksen vuonna 1975, ja Kim viettikin lapsuutensa ja nuoruutensa kesät Lopella Räyskälän lentokentän laidalla. Samalla puhkesi kiinnostus purjelentoa kohtaan. 30-vuotias Kuusela kävi purjelentokurssin heti täytettyään 15 vuotta.

“Ensimmäinen kerta taivaalla on mieleenpainuva kokemus, maisemat kahden kilometrin korkeudesta on mahtavat. Purjelennossa ei koskaan ole kahta samanlaista päivää ja kaikista hienointa on se, että voit kehittyä lentäjänä jatkuvasti ja lentokäsiala kehittyy koko ajan. Hienoimpia fiiliksiä on se, kun osuu hyvään nosteeseen ja liukuu noin 200 kilometrin tuntivauhtia kohti seuraavaa nostetta”

 

Kuva: Kim Kuusela

 

Edelleen 15 lentovuoden jälkeen Kuuselan mukaan tulee hetkiä, kun hän kesken lennon ajattelee itsekseen purjelennon olevan ”hienoa puuhaa”. Kim kuuluu Hämeenlinnan ilmailukerhoon ja lentää pääasiassa Räyskälän lentokentällä, jossa aktiivisia purjelentäjiä on kahdesta kolmeen sataan kesässä.

Parhaimmaksi tunteeksi Kim kuvaa tunteen, jonka saa kilpalentämisestä. ”Ymmärrän joidenkin ajatuksen siitä, että on hieno tunne olla yhtä luonnon kanssa, mutta kilpalennossa on kumminkin tarkoitus lentää mahdollisimman hyvin.”

“Kilpalentäminen on taktista ja suunnitelmallista. Omaan kilpailutulokseen vaikuttaa niin moni tekijä: lähtöajan saa valita itse, jonka lisäksi luetaan säätä ja sen kehittymistä päivän mittaan, sekä suhteutetaan mahdolliset säätilamuutokset omaan ja muiden tekemiseen.”

Purjelentämisen lisäksi Kuusela suorittaa lupakirjaa ultrakevyen moottorikoneen lentämiseen. Ultrakevyen lentolupakirjan hankkiminen purjelentotaustaiselle on hieman kevennetty versio ja Kuuselan onkin suoritettava teorioiden lisäksi muuntokoulutus moottorikäyttöiseen lentokoneeseen lentotaidon ollessa jo hallussa.

”Purjelento on minulle harrastus, jossa saan ajatukseni irti arjesta. Kun taas moottorikoneella lentäminen on verrattavissa autolla ajamiseen. Moottorikoneella voin siirtyä helposti paikasta A paikkaan B, myös sellaisina päivinä kun sää ei salli purjelentoa”.

 

Teksti:

 

 

 

 

 

 

Kuvat: Katja Soikkeli & Kim Kuusela