• Kuvat ja teksti: Ilkka Jukarainen

Elävä kaupunki syntyy tai kuolee kivijalkaliikkeiden kautta.  Kivijalkaliikkeet sijaitsevat kerrostalon kivijalassa. Yrittäjä myy palveluja ja tuotteita kuluttajalle. Eettinen ja ekologinen kuluttaja suosii kivijalkaliikkeitä. Niiden arvostus kertoo siitä, että pyrimme pois markettien raskaista kahleista ja tuulipukukansan tittelistä. Perinteiset kivijalkaliikkeet sijaitsevat Helsingin kantakaupugissa. Perinteisiä kivijalkaliikeostoskatuja ovat Esplanadi, Fredrikinkatu, Hämeentie, Iso Robertinkatu, Mikonkatu tai niiden lähialueet.

Kivijalkaliikkeen tärkeitä elementtejä ovat kohtuulinen vuokra, parkkipaikat, hyvä näyteikkuna, henkilökunta, somistus, hyvä valikoima, pienet hukkaneliöt ja erinomainen sijainti. Vuokran osuus liikevaihdosta pitäisi olla korkeintaan 10 % liikkeen vuotuisesta liikevaihdosta. Hyvällä yrittäjällä on luontainen taito palvella asiakkaita ja usein toimiva asiakassuhde kestää vuosikymmeniä.

 

 

Kultaseppä Anneli Aaltonen, Kultasepänliike Papaja, Agricolankatu 11, Kallio

 

E.R. Wahlman hattuliike, Sofiankatu 5, Kruunuhaka

 

Nukketohtori Aino, Mannerheimintie 35, Töölö

 

Nukketohtori Aino Ihalainen

 

Nukketohtorin kenkäosasto

 

Taloustavaraliike Eiring, Korkeavuorenkatu 15, Ullanlinna

 

Red Shoe, Fredrinkatu 39, Kamppi

 

Miestenvaateliike Bretelle, Korkeavuodenkatu 15, Ullanlinna

 

Robertin herkku, Fredrikinkatu 19, Punavuori

 

Kauppias Raili Häkkinen Selman puoti, Neljäs linja 20, Kallio

Arvostaako Helsingin kaupunki kivijalkaliikkeitä tarpeeksi? Valitettavasti ei kovin paljon, sillä muuten tämänkaltaisia työmaaratkaisuja ei missään nimessä tehtäisi. Ainakin katujen kulmista pitäisi päästä kadun toiselle puolelle sujuvasti. Kuluttaja kietää harvoin koko korttelin päästäkseen kivijalkaliikkeeseen. Tällaiset ratkaisut tappavat yrittäjiä ympäri kaupunkia vuodesta toiseen.