Elämänkoulu eli mikä? Tässä kolumnissa kerron, miten elämänkoulu voi johdattaa ihmisen joko parempaan tai huonompaan suuntaan.

Mitä elämänkoululla tarkoitetaan?

Jokainen ihminen joutuu kohtaamaan elämässään niin hyviä kuin huonoja asioita. Henkilöstä itsestään riippuu, miten asioihin suhtautuu ja miten asioita kykenee käsittelemään. Henkilö, joka elää elämänsä välittämättä mistään tai kenestäkään sortuu huonoihin elämän valintoihin.

Jokainen ihminen tarvitsee ihmisiä, jotka rakastavat, tukevat, kannustavat ja välittävät. Jos tällaista turvaverkkoa ei ole, saattaa elämä suistua raiteiltaan.

Teinivuosien alkuajat ovat yleisintä aikaa

Yleisesti katsotaan, että kun täyttää 13 vuotta, on ”virallisesti teini”. Silloin yleensä alkaa vaihe, missä tehdään vääriä päätöksiä. Itsekin kuuluin tähän joukkoon. Monet kavereistani valitsivat valitettavasti huumeiden reitin elämässään, enkä ole kuullut heistä enää mitään.

Omia kokemuksiani ajattelemattomana teininä

Jouduin itse 13-vuotiaana elämänvaiheeseen, jossa mikään ei oikein kiinnostanut enää. Se oli tyhmintä, mitä minulle on ikinä tapahtunut. Varastin isältäni tupakkaa ja rahaa. Minua ei kiinnostanut opiskella koulussa, olin mieluummin hengailemassa ostareilla ja muuten vaan jossain. Tämä tietenkin kostautui ja huhtikuussa 2010 minut erotettiin koulusta muutamaksi viikoksi käytökseni vuoksi. Se yllättäen osoittautuikin parhaimmaksi asiaksi, mitä on ikinä tapahtunut minulle. Päädyin hankalille teineille tarkoitettuun erityisryhmään ja tapasin siellä ihmisiä, jotka olivat samassa elämäntilanteessa kuin minä. Siellä ymmärsin vihdoin, että mitä järkeä tässä minun touhussani on. Sain koulultani toisen mahdollisuuden ja jatkoin sitten siellä loppuun asti.

Kasvatti ihmisenä

Tämä kaikki kasvatti minua ihmisenä. Kun lopetin seitsemännen luokan, todistuksessa minulla oli poissa loja 312 tuntia mikä on varmaan edelleen ennätys koulussani. Seuraavana vuonna poissaoloja oli vain 24 tuntia.

Kuten sanoin alussa, tämä kokemus kasvatti ihmisenä ja sen huomaa minusta nykypäivinä. Olen eniten ylpeä, että kävin lukion alusta loppuun, vaikka moni ei uskonut, että pystyn siihen. Nykyään olen kaikkia tyhmiä asioita vastaan, vaikka kaverit kuinka yrittäisivät provosoida tekemään, niin minä en enää tyhmyyksiä tee.

Vinkki

Älä anna muiden ihmisten painostaa sinua tekemään tyhmiä päätöksiä, koska siitä ei ikinä seuraa hyvää. Tämä kokemus antoi minulle toisen mahdollisuuden olemaan parempi ihminen kavereilleni ja vanhemmilleni.

Miku Rosenbröijer