Kilpaurheilussa on kyse paremmuuden selvittelystä ja sitä tälläkin kaudella on tehty hampaat irvessä kalkkiviivoille saakka. Tuo työ ei saa nyt valua hukkaan.

Koronavirus on iskenyt kyntensä tässä vaiheessa jo lähes kaikkiin maailman huippu-urheilusarjoihin. Kilpailujen jäätyä tauolle on herännyt kysymyksiä siitä, miten palkinnot koko kauden kestäneestä työstä tulisi jakaa – vai tulisiko niitä jakaa ollenkaan.

Vallitseva konsensus tuntuisi olevan se, että koko kausi tulisi lakaista maton alle ja ensi syksynä jatkettaisiin taas kuin mitään ei olisi tapahtunut. Menettelyä perustellaan sen reiluudella ja oikeudenmukaisuudella.

Todellisuudessa sarjatilanteiden unohtamisesta on kuitenkin reiluus kaukana. Joukkueet ovat kilpailleet paremmuudestaan tälläkin kaudella ja saaneet rutkasti aikaa todistaa suoritustasonsa. Epäoikeudenmukaisista päätöksistä puhuminen on pelkkää itsensä huijaamista.

Mestaruuksien jakamiseen, sarjanousuihin ja -putoamisiin on löydyttävä keinot. Joukkueet, fanit ja urheilu itsessään ansaitsevat sen. Ilman panosta ei kukaan urheilija olisi kauteen lähtenytkään.

Ongelmaksi muodostuvat tiukat asetelmat sarjojen hännillä ja kärkipäässä. Kesken jääneellä kaudella joukkueet ovat ehtineet kohdata eritasoisia joukkueita eri määrän, eivätkä ole siten täysin vertailukelpoisia keskenään.

Ratkaisu voisi olla esimerkiksi jonkinlaisen kertoimen tai pisteodottaman laskeminen kevätkierroksen pelatuille ja pelaamatta jääneille otteluille. Näin pystyttäisiin ottamaan huomioon alkutalven helpot ja vaikeat otteluohjelmat.

Sarjoissa, joissa jäljellä on enää pudotuspelit, ratkaisu on helppo. Runkosarjan ykkönen korjaa mestaruuden oltuaan paras joukkue koko talven.

Putoamiskarsinnoissa joukkueiden tasot suhteutettaisiin edellisvuosina karsineiden joukkueiden silloisiin pistemääriin ja sen perusteella tehtäisiin laskelma putoamisen todennäköisyydestä.

Vaihtoehtona on aina myös mestaruuksien ja putoamisten ratkaiseminen kuukauden päästä, mutta lyhyemmällä formaatilla. Kerrasta poikki -systeemi olisi nopea ja reilu ratkaisu, mikäli tuolloin päästäisiin jo pelaamaan. Tämä kuitenkin vaikuttaa epätodennäköiseltä.

Kuten varmasti kävi selväksi, en ole matemaatikko, ainoastaan urheiluromantikko. Vaihtoehtoja selvästi on, jos niitä vain halutaan käyttää. Varmasti myös parempia, kuin nämä itse luettelemani. Haluan nähdä kovasta työstä palkinnon ja elämää sarjaportaiden välille taas ensi kaudelle.

Viljami Kalmari
Twitter: @vkalmari