Formula Esarja on sähköautojen oma kilpasarja. Sarja perustettiin vuonna 2012 espanjalaisen Alejandro Agagin johdolla tarjoamaan ympäristöystävällisempää formulaviihdettä jo lajista kiinnostuneille, kuin myös laajentaa moottoriurheilun katsojakuntaa ympäristöystävällisyyden puitteissa. Sarjassa kilpailee 11 tallia ja sen toiminta alkoi vuonna 2014.

Ympäristöystävällisyys on kuitenkin suuri kysymysmerkki lajin ympärillä. Tottakai sähköauton päästöt ovat minimaaliset auton ollessa ajossa, mutta todellisuudessa niiden päästöjä ei voida varmistaa, sillä suurin osa sähköntuotannosta saadaan polttamalla kivihiiltä hiilivoimaloissa, jotka rasittavat merkittävästi maapalloa ja edistää ilmaston lämpenemistä.

Formula Esarja ei ole saanut tarpeeksi kritiikkiä käyttämistään akuista. Sähköformuloiden akkujen valmistukseen käytetään kobolttia, jota käytetään myös muun muassa älypuhelinten akuissa. Akkujen käyttöikä on myös todella lyhyt. Loppuunkäytetty akku on ongelmajätettä.

Koboltti on kova metalli, joka on myös lievästi myrkyllinen käsitellä. Sitä esiintyy usein nikkelin yhteydessä, jota käytetään esimerkiksi kolikoissa. Kongon demokraattinen tasavalta tuottaa jopa 63% maailman koboltista ja on näin ollen sen merkittävin tuottaja.

Kongossa on useita “epävirallisiakaivoksia, joissa työntekijöillä on todella alkeelliset olosuhteet ja osa työntekijöistä ovat lapsia, vaikka valtaosa kaivosmiehistä on kuitenkin nuoria aikuisia. Kongon valtio tiedostaa kaivosten olemassaolon, mutta ei ole sulkenut niitä.

Vuonna 2016 ihmisoikeusjärjestö Amnesty paljasti lapsityöläisten käytön kongolaisissa kobolttikaivoksissa. Sen tietojen mukaan kaivoksissa työskentelee nuorimmillaan jopa seitsemän vuotiaita lapsia.

Kansainvälisen moottoriurheiluliiton (FIA) pitäisi tajuta kuinka tekopyhä sarja on kyseessä ja lopettaa sen toiminta kokonaan, sillä akkujen valmistajat eivät paljasta akkujen sisältöä saati mistä heidän käyttämä koboltti on peräisin, koska he eivät itsekään voi olla varmoja onko kaivoksissa käytetty lapsityövoimaa vai ei.

Ympäristöystävällisempi vaihtoehto moottoriurheilulle olisi, jos Formula 1 sarjassa siirryttäisiin etanolilla toimiviin moottoreihin. Alkoholipolttoiset moottorit ovat todistetusti myös tehokkaampia kuin bensiinimoottorit. Tämä olisi mahdollista totetuttaa vain pienillä muutoksilla auton moottoreihin

Etanolia valmistetaan maatalousteollisuuden jätteistä, esimerkiksi viljantuotannon sivutuotteena. Kyseessä olisi uusiutuva luonnonvara, joka ei rasita luontoa kuten bensiinin valmistus. Etanolin valmistus ei myöskään riko millään tavalla kenenkään ihmisoikeuksia kuten koboltin tuotanto.

Uskon että lajin suosio kasvaisi, jos moottoriurheilu pidettäisiin moottoriurheiluna ja rehdisti ympäristöystävällisempänä.

 

Toimittaja: Olli Hietanen

Kuva: Tiina Valavaara