Mitä tehdä tavaralle, jolle ei enää itsellään ole käyttöä? Nyt tiedän mitä kautta itse ainakin aion kierrättää pieneksi menneet luistimet tai kodintavarat joille ei enää käyttöä.

Kävin vierailemassa Hope ry:n toimipisteessä Helsingin Pitäjämäessä ja havahduin todellisuuteen, kuinka hienoa työtä siellä tehdään hymyssä suin päivittäin ja vapaaehtoisvoimin. Sain nähdä konkreettisesti sen miten tavara kiertää ja kuinka paljon iloa ja hyötyä jollekin toiselle on vaikka niistä itselle pieneksi jääneistä luistimista.

Hope – Yhdessä & Yhteisesti ry on suomalainen hyväntekeväisyysyhdistys, joka avustaa vähävaraisia lapsiperheitä sekä huostaanotettuja ja laitoksissa asuvia 0-17 vuotiaita lapsia.
Yhdistys toimii vapaaehtoisvoimin yhdessä ja yhteiseksi hyväksi. Yrityksen tavoitteena tehdä todeksi unelmaa siitä, että kaikilla lapsilla olisi Suomessa tasa-arvoisemmat mahdollisuudet hyvään arkeen. Hope ry jakaa vähävaraisille ja kriisin kokeneille perheille konkreettisia vaate, lelu, urheiluväline, kodintarvike ja tavaralahjoituksia, sekä lapsille ja nuorille harrastustukea ja vapaa-ajan elämyksiä.
Lahjoitukset hyväntekeväisyyteen on saatu hyväsydämisiltä suomalaisilta, jotka tukevat Hope ry:n toimintaa. Myös monet yritykset ovat mukana toiminnassa.

Hope ry sai alkunsa jo kymmenen vuotta sitten. Kaikki alkoi siitä kun muutama perheenäiti halusi auttaa muita ja tehdä konkreettisia hyviä tekoja lähellä asuvien lapsiperheiden hyväksi. Yksi perustajista on vieläkin mukana toiminnassa ja toimii yrityksen puheenjohtajana tällä hetkellä. Toiminta käynnistyi varainhankinnan tiimoilta hyväntekeväisyysgaalalla ja tavarakeräyksen osalta rekkarallilla, jonka tuotto yllätti perustajat.

 

Pääkaupunkiseudulla Hope ry sijaitsee Helsingin Pitäjämäessä, Kutomotie 6 A, 00380 Helsinki. Yritys vastaanottaa lahjoituksia ma-to klo 9-15 sekä joka kuun ensimmäinen lauantai klo 10-14. Hope ry toimii myös 20 muun paikallistoimijan voimin ympäri Suomea. Tarkemmat yhteistiedot löytää heidän nettisivuiltaan www.hopeyhdistys.fi.

 

Kuka tahansa voi tuoda Hope ry:n kierrätykseen ajankohtaisia, ehjiä ja siistejä vaatteita, urheiluvälineitä ja kodintavaroita.

 

Hope ry:n toiminta perustuu vapaaehtoistyöhön. Tällä hetkellä vapaaehtoisia on noin 700 ympäri Suomen. Lisäksi Hope ry:lla käy viikoittain työporukoita tekemässä vapaaehtoistyötä, yleensä osana yrityksen vastuullisuusohjelmaa. Toiminnassa on mukana myös työkokeilijoita, työharjoittelijoita, yhdyskuntapalvelun suorittajia sekä henkilöitä kuntouttavasta työtoiminnasta. Näistä on suuri apu arjen työssä yrityksen toiminnassa.

 

Lahjoitettavat tavarat tulisi kuitenkin olla ajankohtaisia, koska ylimääräisiä varastotiloja yrityksellä ei ole. Varastossa lahjoitettavat tavarat käydään läpi ja jaotellaan osastoittain, jonka jälkeen ne siirretään välittömästi esille asiakkaille

 

Kaikki lahjoitetut tavarat lajitellaan osastoittain. Kengät, urheiluvälineet, lelut, kirjat, kodintavarat ja vaatteet. Vaatteetkin lajitellaan vielä erikseen tytöt, pojat, naiset tai miehet ja koko järjestykseen. Jotta Hope ry:n asiakkailla olisi mahdollisimman helppo löytää juuri se mitä tarvitsee sillä hetkellä.

 

BR-lelut ja Toys R´Us:n konkurssin myötä heidän myymälät suljettiin, mutta lahjoittivat Hope ry:lle suuren osan varastoihin jääneistä tuotteistaan. Näistä lahjoituksista löytyy iloa monille perheille.

 

Hope ry:n tärkein viestintäkanavana on sosiaalinen media ja suurimpana niistä Facebook. Ajankohtainen kampanjointi näkyy somessa. Tällaisia vakiintuneita keräyksiä ovat mm. pääsiäisen alla suklaamunakeräys, elokuun alussa koulureput sekä joulun alla joulukalenteri- ja lahjakeräykset asiakasperheille.

 

Internetin kautta apua tarvitseva asiakas voi varata itselleen käynnin Hope ry:n. Asiakkaalle annetaan kahden tunnin käyntiaika, jolloin hän saa itsenäisesti hakea sen mitä tarvitsee.

 

Hope ry:lla on monia yhteistyökumppaneita ja heidän välinen yhteistyö on syventynyt matkan varrella. Alkuvaiheessa Hope ry etsi itse yhteistyökumppaneita, mutta nykyään se toimii toisinpäin. Monet haluavat auttaa ja olla avuksi.

 

Useat yritykset lahjoittavat Hope ry:n asiakkaille ajankohtaista tavaraa. Tällä hetkellä esim. asiakkaiden oli mahdollista saada vitamiineja lapsille sekä Iittalan astioita.

 

 

 

 

Hope ry kannustaa ihmisiä tulemaan vapaaehtoistoimintaan mukaan. Kokeilemaan miltä ajan antaminen tuntuu.

Itselle tutustuminen Hope ry:n toimintaan oli herättävä kokemus ja aionkin omalla panoksellani olla mukana heidän toiminnassaan.

 

 

 

 

 

Teksti ja kuvat Heidi Väisänen