Brysselissä eilen tehdyissä terrori-iskuissa Zaventemin lentokentälle ja Maelbeekin metroasemalle on Belgian terveysviranomaisten tämän hetkisten tietojen mukaan kuollut 31 ihmistä ja loukkaantuneita on noin 250, kertoo Yle. Matkustusturvallisuus Euroopan alueella vaihtelee.

Terroristijärjestö Isis on sanonut olevansa iskujen takana. Iskut tapahtuivat vain neljä päivää sen jälkeen, kun viime marraskuun Pariisin iskujen ainoa elossa oleva tekijä Salah Abdeslam, saatiin neljän kuukauden pakoilun jälkeen kiinni Brysselissä.

Toinen massiivinen terroristi-isku manner Euroopassa lyhyen ajan sisällä luo pelkoa ja herättää kysymyksiä siitä, kuinka turvallista matkustaminen Euroopan alueella tällä hetkellä on.

Tämän päivän Helsingin Sanomien haastattelussa Irak-asiantuntija Hussein Al-Taee konfliktinratkaisujärjestö CMI:stä kertoo, että Lontoo, Moskova, Berliini, Bryssel ja Pariisi ovat tällä hetkellä suurimman terroriuhan alla Euroopassa. Ylipäätään korkeaa symbolista arvoa edustavat kaupungit ovat Isisin tähtäimessä, kertoo CMI:n analyytikko Mikko Patokallio Ilta-Sanomissa.

bryssel5

Suomalaisten matkustusintoa kaupunkikohteisiin terrori-iskut ovat jonkin verran vähentäneet. Kaupunkilomien myynti Eurooppaan on pienentynyt, kertoo Yle.

Suomen ulkoasianministeriön sivuilla kehotetaan esimerkiksi Belgiaan matkustavia erityiseen varovaisuuteen, terrorismin uhkan ollessa korkein mahdollinen. Ranskassa on valtakunnallinen poikkeustila 26.5 asti, Iso-Britanniassa kansainvälisen terrorismin uhkataso on säilynyt vakavana ja Saksassa lentokentillä ja juna-asemilla ylläpidetään turvallisuusvalmiutta.

Etelä-Euroopassa turvallisuustaso on tavanomainen, samoin pohjoismaissa, lukuun ottamatta Tanskaa, jossa erityisesti Kööpenhaminan alueella turvallisuusvalmiutta on kohotettu.

Teksti: Marko Korosuo

Kuvat: Danae Delikouras