Kuubassa on arvioitu olevan noin 60 000 amerikkalaista klassikkoautoa. Missään muualla, kuin elokuvien lavasteissa, ei voi nähdä yhtä paljon vanhoja jenkkirautoja kadunkulmiin pysäköitynä. Kääntääpä satunnainen matkailija päänsä mihin suuntaan tahansa, on näköpiirissä amerikkalaisia klassikoita kuten vanhoja Chevroleteja, Fordeja, Buickeja ja Plymoutheja.

Klassikkoautot eivät kerää pölyä keräilijöiden tallissa. Omien ajojen lisäksi niitä käytetään takseina ja nostalgiaa kaipaavien turistien kuljettamiseen.

 

Amerikanautot ovat pitäneet pintansa, vaikka vuosien saatossa maahan on tuotu uudenaikaisempiakin kulkupelejä. Liikenteessä liikkuvat sulassa sovussa niin vanhat jenkit kuin itärautakin.

 

Autovanhukset ovat selvinneet niin vallankumouksesta, kylmästä sodasta kuin Neuvostoliiton romahduksestakin.

 

Taitavat mekaanikot ovat tekohengittäneet autot jo monikertaisesti yli niiden normaalin käyttöiän.

 

Autokannan uudistumista hidastavat tiukka maahantuontipolitiikka ja tähtitieteelliset hinnat.

 

Alkuperäisessä kuosissa olevia klassikkoautoja näkee lähinnä vain matkailijoiden suosimilla alueilla. Ne ovat takseja, joilla turisteja kyyditetään esimerkiksi Havannan kahdeksan kilometrin pituista rantaesplanadia, Maleconia pitkin.

 

Maan ainutlaatuinen autokanta onkin yksi turisteja vuodesta toiseen kiehtova asia.

 

Klassikkoautojen lisäksi autokanta koostuu 1960- ja 70-luvuilla maahan tuoduista Ladoista ja Skodista sekä Argentiinassa valmistetuista Peugeoteista. 1990-luvulta lähtien on maahan tuotu myös kiinalaisia ja korealaisia automerkkejä, joiden valmistajiin maalla on hyvät suhteet.

 

Dollarihymy!

 

Miksi ihmeessä enää ei valmisteta näin romanttisia autoja?

 

Länsimainen autoharrastaja saattaa paheksua kuubalaisten autonomistajien tekemiä modifikaatioita klassikkoautoihin. Vuosien saatossa myös maalipinnat ovat saaneet uudet värisävyt, joita ei löydy valmistajansa alkuperäisestä väripaletista.

 

Kuubalaiset pitävät autoistaan kuitenkin erittäin hyvää huolta, pitäähän niiden kestää isältä pojalle.

 

Vuosikymmenten kruisailujen jälkeen alkuperäiset moottorit on ajettu loppuun ja korvattu vähemmän kuluttavilla dieselmoottoreilla. Taitavat kuubalaismekaanikot ovat joutuneet soveltamaan, ja haalimaan varaosia milloin mistäkin.

 

Kuubassa vain joka viideskymmenes asukas omistaa auton. Koska julkinen liikenne romahti Neuvostoliiton kaatumisen jälkeen, kuubalaiset ovat tottuneet liikkumaan erilaisilla kimppakyydeillä. Joukkoliikennevälineinä toimivat vanhat bussit. Yhtä yleistä on matkustaa kuorma-auton lavalla tai hevoskärryjen kyydissä.

 

Etenkin maaseudulla hevoskärryt ovat yhä yleinen kulkupeli.

 

Turismin lisääntyminen ja länsimaisen kulttuurin saapuminen tulevat eittämättä mullistamaan Kuuban talouden. Ikoniset, postikorteista ja matkatoimiston mainoskuvista tutut amerikanraudat eivät tule olemaan maassa ikuisesti.

 

Kuvat: Anne Mattsson

Teksiähteenä käytetty Tekniikan Maailmassa 16.5.2017  julkaistua Joonas Gustavssonin artikkelia: Kuuban oudot automarkkinat: Uusi Kia Picanto maksaa 4 kertaa enemmän kuin Suomessa, ja vanhetessaan autot kallistuvat”.