Yleisesti kuvitellaan, että nykynuoret vain pelaavat kotonaan ja aiheuttavat hankaluuksia. Koronaviruksen aiheuttama tekemisen puute on kuitenkin osoittanut sen, että nuoret osaavat tehdä muutakin kuin vain pelata pleikkaria.

Normaalisti arjessa nuoren päivä koostuu yleensä töistä, opiskelusta, vapaa-ajasta sekä harrastuksista. Yleensä nuoret kuluttavat vapaa-aikansa esimerkiksi pelaamiseen, urheilun seuraamiseen tai juhlimiseen. Tällä hetkellä näitä huveja ei juurikaan ole tarjolla, joten nuorten on keksittävä elämäänsä muuta sisältöä. Olen ilokseni huomannut, että Suomen luonto on ikään kuin kutsunut minua ja ystäviäni tulemaan luokseen. Olen ollut todella iloinen seuratessani kavereideni some-postauksia – niin usein päivitykset ovat tulleet joko kansallispuistoista tai muuten vain luonnosta.

Tarvasjoen padot (Kuva: Veikko Nurminen)

Päätin ottaa myös itse asiasta selvää ja suuntasin lauantaina Salon Teijoon, jossa on erinomaiset ulkoilumahdollisuudet. Teijon ehdoton helmi on Matildanjärven kierros, joka on pituudeltaan noin 5,5 kilometriä. Ilokseni sain huomata, että vastaan tuli lähes järjestään nuoria pariskuntia, jotka olivat pukeutuneet fiksusti ja olivat iloisella mielellä liikenteessä. Harvinaista oli myös se, että käytännössä jokainen vastaantuleva nuori tervehti ilman sen suurempia ujosteluja. Myös grillikatoksissa viihtyneet pienet nuorisojoukot keräsivät roskat fiksusti ja myös kameraan tallennettiin erittäin upeita otoksia retkipäivästä.

Hallituksen ohjeet turvavälistä sekä hygienista olivat myös menneet hienosti jakeluun. Kulkureitellä väisteltiin muita hienosti, eikä tungettu samaan kasaan. Oli myös melkoisen upeaa nähdä, että 17-vuotias nuori kaivoi repustaan käsidesipullon esiin.

Matildanjärvi (Kuva: Veikko Nurminen)

Annan ehdottomasti jokaiselle suosituksen lähteä perheen tai ystävän kanssa luontoon näinä vaikeina aikoina. Metsästä saa ihan uutta uskoa ja voimaa taas tulevaisuuteen. Voit mennä reissuun hyvin myös yksin, sillä luonnossa ja metsissä vallitsee tällä hetkellä vahva yhteishenki.

Jokaisesta asiasta pitää kaivaa esiin aina positiivinen puoli ja koronaviruksessa se on se, että nykyisen sukupolven arvostus luontoa sekä terveyttä kohtaan on varmasti kovempi, mitä se on ollut pitkään aikaan.

Veikko Nurminen