Mitä tapahtuu leikkaussalissa, kun potilaana on hevonen?
Kuvasarjassani tuon esiin Helsingin yliopistollisen hevossairaalan arkea keskittyen leikkaussalitoimintaan. Hevoselle tehtäviä kirugisia toimenpiteitä ovat muun muassa ruunaukset, ähkyleikkaukset, niveltähystykset ja muut ortopediset leikkaukset.
Kuvasarjani koostuu kahdesta eri aikaan suoritetusta leikkauksesta. Molemmissa leikkauksissa hevosille tehtiin kastraatio. Kastraatiossa hevoselta poistetaan kivekset, lisäkivekset sekä rauhaset. Orihevonen päädytään usein ruunaamaan, jos sitä ei ole tarkoitus käyttää siitokseen. Yleensä hevosen elämä ruunana on rennompaa ja rauhallisempaa.
Ennen kaatokarsinaan tuomista hevonen rauhoitetaan. Rauhoituksen tarkoituksena on, että hevonen pysyy rauhallisena paikallaan eikä reagoi ärsykkeisiin. Kaatokarsinassa hevosta rauhoitetaan lisää tarpeen mukaan. Hevonen lääkitään suonensisäisesti kaulassa olevan laskimokanyylin kautta. Kun toivottu tila on saavutettu, seuraa induktiovaihe. Induktiolla tarkoitetaan anestesian alussa annettavaa lääkkeiden yhdistelmää, joka johtaa yleisanestesiaan. Induktiolääkkeiden jälkeen hevonen kaadetaan hallitusti väliseinän avulla päätä samalla tukien.
Kaadon jälkeen hevonen intuboidaan. Intubaatiolla tarkoitetaan putken viemistä henkitorveen. Hevosen jalat kiinnitetään lenkeillä vinssin koukkuun.
Hevonen nostetaan katossa kulkevan vinssin avulla leikkauspöydälle ja hengitysputki yhdistetään anestesiakoneeseen. Hevonen voidaan asettaa, leikkauskohteesta riippuen, kyljelleen tai selälleen. Aikuinen hevonen painaa keskimäärin 500 kg.
Karvat ajellaan leikkausalueelta. Tämän jälkeen alue pestään ja desinfioidaan.
Leikkausalueen valmistelun jälkeen kirurgit pukeutuvat steriileihin leikkauskaapuihin ja käsineisiin. Hevossairaalassa ruunaukset tehdään suljetulla menetelmällä laseria apua käyttäen. Lasit suojaavat silmiä lasersäteiltä.
Sydämen rytmiä seurataan anestesian aikana. EKG-johtoja on kolme ja niistä punainen asetetaan hevosen vasemmalle puolelle sydämen kohdalle.
Poistetut kivekset.
Lopuksi iho suljetaan ompelein.
Hoitajan tehtävä leikkaussalissa on pääosin anestesianvalvonta. Anestesiassa seurataan potilaan elintoimintoja, kuten sydän- ja verenkiertoelimistöä, hengityselimistöä, nestetasapainoa, anestesian syvyyttä ja anestesialaitteiston toimintaa. Huomiot kirjataan anestesiakertomukseen.
Toimeenpiteen loputtua hevonen siirretään pehmustettuun heräämöön. Hoitaja jää hevosen viereen, kunnes se osoittaa heräämisen merkkejä. Ekstubaatio eli hengitysputken poistaminen tehdään, kun hevonen on nielaissut ensimmäisen kerran.
Toivottavaa olisi, että hevonen makaisi noin 30 minuuttia ennen yritystä nousta pystyyn. Anestesian syvyydestä ja hevosesta riippuen toiset heräävät nopeammin ja toiset makaavat pidempään.
Hevosta seurataan tarkasti kunnes se on pystyssä. Hevonen siirretään heräämöstä pois, kun se on stabiili ja sitä on turvallista kävelyttää.
Teksti ja kuvat: Jaana Valjanen