Helsingistä löytyy paljon ulkoilumahdollisuuksia luonnon helmassa. Kävin tutustumassa Tammiston luontopolkuun, joka sijaitsee luonnonsuojelualueella, Maunulan luontopolkuun sekä Salmen ulkoilualueeseen.

Tammiston luontopolulla kävin hoitokoirani Demin kanssa. Viereiseltä pellolta menee talvisin pieniä polkuja, joista pääsee luontopolulle. Metsässä menee selkeitä reittejä, ja monista kohdista reitti haarautuu eri reitiksi. 

Luonnonsuojelualueella ei ole hakkuutöitä tehty, kaatuneita puita on viime vuoden Kiira-myrskyn jäljiltä jätetty metsään hajoamaan luonnollisesti. Reitti lähtee Tammistontien kupeesta, läheltä pellon ja metsän rajaa. Lyhyin reitti loppuu asuinalueen viereen, Tammiston ostospuiston puolelle. 

Maunulan luontopolun reitti lähtee Maunulan majalta, jossa on sauna ja kahvila. Reitti on reilu 3 kilometriä pitkä. Maasto on toisinaan kallioista, joten kannattaa kulkea varovasti. 

 

 

Myös Maunulassa näkyi viime vuoden Kiira-myrskyn jälkiä. Kaatuneet puut ynnä muut oltiin jätetty lahopuuksi ja ravinnoksi muulle kasvustolle. Reitiltä pääsee myös Metsäläntielle, sekä siitä Rajametsän tielle Maunulaan. Reitillä oli toisinaan hankala pysyä, sillä opasteet oli vain risteyksissä. 

Maunulan luontopolun reitit oli merkitty sinisillä käpymerkeillä.

Sateisena maanantaina kävimme Salmen luontopolulla. Alue sijaitsee Vihdin kunnassa ja Helsingin kaupunki omistaa alueen rakennukset. Ulkoilualueella on myös karavaanialue, lounasravintola, takkatupa ja alueelta menee reittejä muutamiin rantoihin. Kesällä uintimahdollisuuskin on siis olemassa. Rantojen läheisyydessä on toisinaan myös grillikatoksia. Salmessa on joskus ollut pieni laskettelukeskus, joka nykyään on jo purettu. Sillan ylittäessä alkaa jo pian lumen alla olevat leveät pitkospuut, alue on kesäisin joissain määrin soista. 

Salmen luontopolulla oli mukana Joona Jänönen ja Saku-koira.

Reitti on merkitty puihin naulatuilla pienillä erivärisillä neliöillä. Reittien värit löytyvät myös opastekylteistä, joita on vähän väliä matkan varrella. Kävelimme hieman lyhyemmän reitin huonon sään vuoksi, mutta ulkoilureittejä on eri pituisia. Reiteille on helppo lähteä, sillä opaskyltit on selkeästi merkitty ja niitä on laitettu siten, että varmasti näkee ne.

Alueelta löytyy kuntoilupisteitä.

Koiratkin nauttivat luontopolulla lenkkeilystä.

 

Teksti ja kuvat: Alisa Hovi