23.3 järjestettiin ensimmäiset Sober Furious – bileet, jotka loppuunmyytiin kuukausi ennen tapahtumaa. Sober Furious ottaa mallia Tukholmassa kuin New Yorkissa järjestetyistä alkoholittomista klubeista, jollaista on selvästi kaivattu myös Suomessa.

Sober curious -trendi on lähtöisin brittiläisen Ruby Warringtonin samannimisestä kirjasta. Maailmanlaajuisen sober curious -ilmiön tarkoitus on kannustaa kyseenalaistamaan omia alkoholiin liittyviä tottumuksia, vähentämään alkoholin käyttöä, olla tietoisempi omasta juomisesta sekä kokeilemaan raittiina oloa tilanteissa, joissa on yleensä nauttinut alkoholia. Ilmiö on viimeisen vuoden aikana trendannut varsinkin nuorten aikuisten keskuudessa.  

 

Yhteiskunnassamme alkoholi kuuluu niin arkeen kuin juhlaan. Juominen kuuluu usein sosiaalisiin tilanteisiin, opiskelijakulttuuriin, juhliin, työyhteisöihin, lomamatkoihin ja koti-iltoihin. Ihmisiä, jotka ovat  jättäneet tietoisesti alkoholin käytön  ja alkaneet raittiiksi syystä tai toisesta, on toki aina ollut. Usein kuitenkin alkoholisti kieltäytyminen on aiheuttanut muissa ihmisissä hämmennystä ja kieltäytymistä kyseenalaistetaan enemmän kuin mistään muusta elintarvikkeesta kieltäytymisestä. Jos olet jättänyt ruokavaliosta viljatuotteet, harva varmasti tarjoaa perunaa että “ota nyt yksi edes” tai kysyy “onko sulla viljan käytön kanssa ongelmia?” Nyt keskustelua alkoholin vähentämisestä ja jättämisestä käydään avoimemmin, mikä osaltaan auttaa normalisoimaan alkoholittomuutta ja poistamaan erilaisia stigmoja raittiuden ja alkoholiongelmien ympäriltä.

 

Katri Ylinen väsyi omaan alkoholikäyttäytymiseen sekä sitä seuranneisiin mielentilaongelmiin ja päätti lopulta lopettaa juomisen. Ylinen kävi muutamia kertoja AA-kokouksessa löytämättä paikkaansa kuitenkaan sieltä. Vertaistuki löytyi lopulta sosiaalisesta mediasta, johon Ylinen päätyi perustamaan Darravapaa-yhteisön yhdessä Laura Wathénin kanssa. Yhteisölle myönnettiin juuri Vuoden raittiusteko 2021-tunnustus. Sittemmin yhteisö on poikinut perustajajäsenten Darravapaana podcast-sarjan.

 

Darravapaa-yhteisö, Club Kaiku, Kuudes linja ja start-up yritys Eventual käynnistivät yhdessä uuden alkoholittoman Sober Furious -klubin. Klubi-ilta järjestettiin ym. klubeilla 23.3., jolloin juhlakansaa tanssitti dj:t Toni “Lil’Tony” Rantanen, Nina Frei,  Paha Narttu ja Windows95man eli taiteilija Teemu Keisteri. Illan aikana baarissa ei myydä eikä kuluteta alkoholituotteita.

 

Ensimmäiset Sober Furious bileet oli myyty loppuun jo kuukausi ennen itse tapahtumaa ja bileitä päädyttiin laajentamaan Kaiku-klubilta myös Kuudennelle linjalle. Liput tapahtumaan maksoi 12€ ja ikäraja klubeille on k18. Darravapaa- yhteisö tiedotti ettei lippuja jäänyt ovelle myytäväksi. Bileet olivat olleet menestys ja viinattomia juhlia olisi tarkoitus järjestää tulevaisuudessa jokaisen kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona. Kysyntää sille, että Sober Furious- juhlia pidettäisiin viikonloppuisin on ollut paljon, mutta toistaiseksi ravintolat eivät vapauta viikonloppuja sillä alkoholittomien drinkkien myyntitulos on paljon matalampi kuin viikonloppuöiden alkoholin myyntitulos. 

 

Seuraavat bileet järjestetään samoissa paikoissa 27.4 klo 19-00, lippuja saa ostettua ennakkoon sekä ovelta rajoitetusti. 

 

 

Teksti: Salla Seppälä

Kuva: PixaPay