Kun opiskelijat lähettävät hakemuksia tuotantoyhtiöihin, eivät he saa vastauksia kyselyihin harjoittelupaikoista.

Kuvituskuva. Eveliina Gutierrez

Media-alan opiskelupaikkoja on tarjolla ympäri Suomea, korkeakouluista kansanopistoihin. Opintolinjat sisältävät harjoittelujakson, mikä tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden päästä näkemään mitä alalla työskentely käytännössä on. Harjoittelu on luonnollinen väylä saada jalkaa oven väliin, luoda kontakteja ja mahdollisesti työllistyä.

Hakuprosessin alkaessa opiskelijat ovat törmänneet useiden eri tuotantoyhtiöiden vastaamattomuuteen.

‘’Aluksi oli kiva tutkia tuotantoyhtiöitä ja miettiä minne hakemuksen lähettäisi. Kun hakemuksen oli lähettänyt, oli positiivinen ja odottava fiilis’’, opiskelija Anna Ketonen kertoo.

Hän suorittaa parhaillaan Heo Kansanopistossa radio- ja tv-journalismin opintoja.

Ketonen kertoo laittaneensa hakemuksia 10-15 paikkaan, joista kahdesta hän on saanut vastauksen.

‘’Oletan, kun lähetän hakemuksen, että tulisi edes joku automaattinen vastausviesti. Olisi se sitten kielteinen tai myönteinen. Toisesta paikasta minulle vastattiin, että ovat yhteydessä minuun saman kuukauden aikana, kun hakemuksen olin laittanut ja toisessa kehotettiin täyttämään rekrypohja’’, Ketonen sanoo.

Vastauksen odottaminen herättää stressiä ja epävarmuutta siitä miten oman harjoittelupaikan kanssa käy, kun yhtiöistä ei kuulu mitään.

Ketonen toivoo, että yhtiöt reagoisivat hakemuksiin kertomalla ottavatko he harjoittelijoita ollenkaan tai jos paikat on jo täytetty.

Heo Kansanopiston linjanjohtaja Raimo Ahosen mukaan oppilaitokset eivät ole pystyneet reagoimaan tv-yhtiöiden kasvaneeseen työvoimatarpeeseen.

‘’Kymmenen vuotta sitten Suomessa ylikoulutettiin media-alan osaajia, joille ei riittänyt töitä. Nyt tilanne on kääntynyt katolleen. Tv-sarjojen kysyntä on yllättänyt myös tuotantoyhtiöt’’, Ahonen sanoo.

Ahonen neuvoo opiskelijoita suoraan toimintaan. Esimerkiksi käymään tuotantoyhtiössä kuvauskalusto olalla kysymässä missä tuotantopäällikkö on.

‘’Tuotannot ovat hektisiä, eikä aikaa ja rahaa ole riittävästi’’

 

Helsingin Sanomat uutisoi 17. kesäkuuta 2021 työntekijöiden jaksamisen olevan kortilla.

Pitkän linjan ammattilaiset vaihtavat yhä useammin toisille aloille mikä vaikuttaa siihen, että kokemattomampia tekijöitä joudutaan ottamaan liian aikaisin liian vaativiin tehtäviin.

Business Finlandin teettämässä tutkimuksessa mukana ollut draamatuottaja Eerika Vermilä kertoo yhtenä syynä osaajapulaan olevan resurssit.

‘’Tuotannot ovat hektisiä, eikä aikaa ja rahaa ole riittävästi, jotta uusia työntekijöitä ehdittäisiin ohjata tarpeeksi paljon. Tällöin oppiminen jää tuoreen työntekijän omalle vastuulle’’, Vermilä sanoo tutkimuksessa.

 

Teksti: Miranna Leskinen