Minskissä pelattavat jääkiekon MM-kisat on jo ajat sitten mollattu turhiksi ja panoksettomiksi kisoiksi. Kisat eivät kiinnosta pelaajia eivätkä katsojia. Hyvä, jos saadaan EHT-tasoista lätkimistä. Tämä johtuu osittain tietysti Sotshin talvikisoista, osittain vähintäänkin kyseenalaisesta kisaisännästä.

Ehdotan asenteen muutosta, ainakin meille suomalaisille. Mehän nimittäin otamme vastaan, mitä tarjotaan.

Ei haittaa ollenkaan, jos Kanada ja USA lähtevät kisoihin huonolla asenteella ja kakkosmiehistöillä. Ei myöskään harmita, mikäli Ruotsin NHL-avut olisivat väsyneitä raskaan kauden jälkeen, eivätkä vaivautuisi lähtemään Valko-Venäjälle.Venäjä tulee tarjoamaan yllättävän kovan vastuksen, koska Ilja Kovaltchukin uutisoitiin jättävän kisat väliin loukkaantumisen takia. Suomella on kuitenkin ollut tapana klaarata Venäjä tiukassa paikassa, kun naapurin kattila kiehuu yli.

Tsekki, Slovakia ja Sveitsi ovat varmasti yhtä pahoja kuin aina, mutta voitettavissa jokainen. Ja suomalaisille nämä panoksettomat kisathan kelpaavat siinä missä muutkin, kunhan poika saadaan saunaan ja ihmiset pääsevät torille tapaamaan tuttuja.

Vaikka MM-kisojen konsepti on vanhanaikainen ja jokavuotiset kisat eivät innoita suurimpia tähtiä lähtemään mukaan, jokainen suomalainen kiekkoilija tietää, millainen arvo kotimaassa kisoille annetaan. MM-kilpailut ovat suomalaisille kevätperinne. Vaikka kisat järjestettäisiin Nigeriassa ja samana vuotena olisi ollut viidet talviolympialaiset, Suomen kansa antaa arvon MM-turnaukselle.

Voihan olla, että näemme pelillisesti parhaat kisat vuosiin, kun jokainen joukkue on täynnä pelkästään motivoituneita pelaajia. Ei ole “ryangetslafeja”, jotka pelaavat itsellensä paikkaa seuraavaan huipputurnaukseen surffaillen yökerhoissa pelipäivien aattoina.

Pari viikkoa sitten päävalmentaja Erkka Westerlund oli Parempaa peliä joka päivä -tiedotustilaisuudessa toiveikas NHL-apujen suhteen. Hän sanoi, että jokaiselta pelaajalta kysytään kiinnostusta niin kuin on tapana. Ajatuksena on, että Pohjois-Amerikasta saadaan pelaajia mukaan. Ja vaikka ei saataisi, Suomi saisi euroopastakin kasattua kilpailukykyisen, laadukkaan ja motivoituneen joukkueen.

Ei tehdä näistä merkityksettömiä kisoja meille, koska sitä ne eivät kuitenkaan tule olemaan. Muistutan, että vuoden 95 MM-kulta voitettiin kisoissa, joissa ei ollut ainuttakaan NHL-apua. Ei Suomella, eikä kellään muullakaan. Ollaanko sitä muisteltu jälkeenpäin? Ei, kansa muistaa ainoastaan legendaarisen ensimmäisen MM-kullan.

Kultamitali kaulassa Maamme-laulun soidessa taustalla olosi ei voi olla merkityksetön. Oli kyseessä sitten nämä tylsät jokavuotiset MM-karkelot tai puulaakiliigan mestaruus.

 

pressikuvat-1-39

 

 

 

Rami Shikeben