Kummallista, että Espoolla ei ole tarjota naisille salibandyssa liigajoukkuetta. Espoosta löytyy Suomen toiseksi suurin salibandyseura Esport Oilers ja 9:nneksi listalle sijoittuva Westend Indians.

Vuoden 2017 salibandyn maailman parhaaksi naispelaajaksi valittiin Tampereen KooVee:ta edustava Veera Kauppi. 20-vuotias hyökkääjä on ensimmäinen suomalainen naispelaaja, joka sai kyseisen tittelin. Valinnan tekee ruotsalainen Innebandymagazinet-lehti.

Olisinko minä voinut olla Veera Kauppi, jos eteneminen salibandyurallani olisi tehty niin sanotusti helpoksi?

Helpolla tarkoitan sitä, että oman seuran sisällä olisi ollut mahdollisuus edetä liigatasolle asti ja sitä kautta mahdollisesti maajoukkueympyröihin ja ulkomaille.

Olen Esport Oilersin (ent. Espoon Oilers) kasvatti. Salibandyn pelailut alkoivat alle kouluikäisenä kerhoista ja kesäleireistä.

Noin kymmenen vuotta sitten Oilersin naisilla oli vielä liigajoukkue. Nuorena keltanokkana seurasin naisten liigapelejä ja olin pallotyttönä. Olin varmasti kuvitellut mielessäni myös pelaavani samaisella kentällä ja tähtääväni salibandyliigaan. Tästä hetki myöhemmin Oilersin naiset tippuivat liigasta.

18-kesäisenä nuorukaisena tuli valintojen maailma eteen: oli koulu ja osa-aikatyöt koulun ohella. Päivät koulussa, illat ja viikonloput töissä, siihen tuntui olevan mahdotonta yhdistää iltatreenit ja viikonloppupelit. Siinä vaiheessa aktiiviura päättyi, koska koulua piti käydä ja rahaa tienata elämiseen.

Joskus pohdin, että olisiko tilanne ollut erilainen, jos oman seuran sisällä eteneminen olisi ollut mahdollista. Oli vaikea jatkaa pelaamista, kun ei ollut mitään mihin tähdätä. Teini-iän “ruuhkavuosina” seuran vaihtaminen ja ylimääräinen säätö ei käynyt mielessä.

Entä jos seuran sisällä olisi ollut mahdollista edetä ja treenata tavoitteellisesti kohti liigajoukkuetta? Olisiko pelailu jatkunut automaattisesti, koska olisi ollut selkeä tavoite mitä kohti kulkea?

Se ei ollut mahdollista, koska liigajoukkuetta ei enää ollut.

Salibandyliitto tietää kertoa, että Esport Oilers on tällä hetkellä Suomen toiseksi suurin salibandyseura, eikä näin suurella seuralla ole naisten liigajoukkuetta tarjota edelleenkään.

Maajoukkuetason pelaajaksi minulla ei olisi koskaan riittänyt, mutta liigajyräksi ehkäpä.

Lisätään vielä loppuun, että toivottavasti seura panostaa tyttöjen salibandyyn ja Oilersilla on lähitulevaisuudessa naisten liigajoukkue.

Nuoret tytöt, joilla on palo pelata, ansaitsevat seuran panostuksen. Tulevaisuuden Veera Kaupit eivät voi pysyä seurassa, joka ei tarjoa menestyvää liigajoukkuetta.

 

Toimittaja: Janette Färm