Kuvat ja teksti: Vijon perjantain studioryhmä

Alvar Aalto -säätiö ja Museovirasto ovat tehneet yhteisen suunnitelman MH 2021HelMer  Helsingin Merihaan muuttamisesta Alvar Aalto -lähiöksi. Merihaassa on jotain samanlaista kauneutta kuin funktionaalisessa Paimion parantolassa, joka rakennettiin 1930-luvulla Paimioon, sanoo museoviraston johtaja Eija Anttila. Sen takia lähiö saa nimekseen tulevaisuudessa 2021 Alvar Aalto -lähiö. Projekti lisää entisestään Merihaan viihtyisyyttä.

Merihaan jokaiseen talon tullaan maalaamaan Alvar Aalto graffiti. Se voi olla muotokuva, Paimio-tuoli, Aalto-maljakko, Mehiläis-valaisin tai Finlandia-talo. Talojen ovien kahvat tullaan muuttamaan Aallon suunnittelemiin ja talojen pihoille tulee Aallon puisia pihahuonekaluja. Alueelle tulee yksi lasihytti, jossa puhalletaan Aallon Karhulalle suunittelemia Savoy-maljakoita. Lasiesineet puhalletaan alkuperäisiin puumuotteihin. Hiekkalaatikot muutetaan Aalto-maljakon muotoisiksi. Suunnittelua valvoo tarkasti Museovirasto.

Projektin valmistuttua hanketta on tarkoitus viedä myös Tukholman lähiöihin sinisen metrolinjan läheisyyteen, kuten Rinkebyhyn, Tenstaan ja Hjulstaan, joissa muutostyöt alkavat aikaisintaan vuonna 2022.

********************************************************************************************************************

Aprillipilan ovat suunnitelleet Heo:n visuaalisen journalismin opiskelijat Minna Heimola, Ilkka Jukarainen, Laura Luomalehto ja Susanne Salin. Alkuperäinen Alvar Aalto-graffiti on David Poppan tekemä ja sijaitsee Otaniemessä.

Kuva: Laura Luomalehto/Ilkka Jukarainen