Kevätaurinko lämmittää ja lumet ovat pääosin jo sulaneet. Suomen kiekkokamaran kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla pelattava Suomi-Sarja on saatu jo pakettiin. Järvenpään kiekkoylpeys Haukat selvisi pandemian hankaloittamalla kaudella upeasti aina finaaleihin saakka.

Järvenpään Haukat lähtivät pudotuspeleihin yhdeksänneltä sijalta ja myös Suomi-Sarjassa edettiin Mestiksen sekä Liigan tapaan pistekeskiarvolla ja haukkaparvella se näytti suhteellisen vaatimatonta lukemaa 1,20. Pudotuspelit olivat kuitenkin tälläkin kertaa oma maailmansa ja siellä Haukat levittivät siipensä hurjaan myötätuuliseen lentoon.

Kelataan kuitenkin vielä muutama kuukausi taaksepäin viime kesään ja syksyyn, jolloin Haukkojen menestyksen siemeniä lähdettiin kylvämään ensimmäisistä harjoituksista ja joukkueen yhteisistä hetkistä lähtien. Järvenpääläisryhmän päävalmentaja Jarmo Räihän mukaan tekeminen lähti liikkeelle muun muassa normaaleista arjen askareista ja joukkueeseen asetetuista rutiineista. Toimintaa saatiin urheilullisempaan suuntaan ja Järvenpään jäähallin uumenista löytyi pohja, jonka päälle rakentaa.

– Kauteen 2020-21 oli helppo lähteä, sillä olimme joukkueena harjoitelleet koko kesän hyvin ja lähdimme vain parantamaan suoritusta edellisiltä kausilta, kertoi Räihä.

Haukkojen aiempien kausien sijoitukset olivat vaihdelleet sarjataulukon peräpään tuntumassa sijojen 12-14 välillä. Järvenpäässä naulattiinkin tavoitteeksi ennen kauden alkua yksinkertaisesti selvitä pudotuspeleihin. 

– Se ei tuntunut utopistiselta yhtenäkään päivänä. “Vitsailimme” pelaajien kanssa asiasta lähes päivittäin jo keskellä kesää.

– Joukkueessa kuultiin monesti puhuttavan, että ihan sama ketä sieltä tulee vastaan, sillä kaikki pitää kuitenkin voittaa edetäkseen finaaliin, jatkoi Räihä.

Palataan takaisin tämän vuoden pudotuspelien alkuhetkiin. Kupletin juoni oli erittäin selkeä, sillä kahdella voitolla pääsisi ottelupareista jatkoon. Odotukset eivät olleet monilla kovin korkealla ja ensimmäisellä kierroksella Haukkojen liitokykyä testasi Seinäjoen S-Kiekko. 

Haukat haki avausottelussaan Etelä-Pohjanmaalta arvokkaan voiton lukemin 2-4. S-Kiekko oli isketty välittömästi kanveesiin ja sarja oli kotipyhätössä katkolla muutaman päivän päästä. Päävalmentaja Räihä huomasi joukkueessaan olevan potentiaalia pidemmällekin.

– Seinäjoella Virran Allun iskiessä 2-4 -maalin aloin miettimään, että ei helkkari, tällä joukkueella on mahdollisuudet ihan mihin vaan, fiilisteli Räihä.

Haukkaparvi liiteli tylyn isännän elkein kotipyhätössään S-Kiekon yli lukemin 7-3, passittaen pohjanmaalaiset hieromaan kesälomasuunnitelmiaan. Päävalmentaja Räihä katseli kuitenkin siinä vaiheessa jo pidemmälle, toivoen Haukkojen pääsevän pelaamaan runkosarjan voittanutta Raahea vastaan, sillä Järvenpäässä oli hänen mukaansa keitelty jo voittavat lääkkeet heitä vastaan. 

Haukat joutui kuitenkin tekemään ensin reissun Kaarinaan, sillä toiselle kierrokselle vastaan asettui HC Indians. Järvenpääläiset yllättivät jälleen monet ja niinpä Kaarinasta oli kotiintuomisina arvokas vierasvoitto lukemin 2-3 ja kaveri pakotettiin jälleen välittömästi selkä seinää vasten. 

Samalla alettiin puhua “Mighty Hawks of Monte-Carlosta” ja sosiaalisessa mediassakin Haukkojen myönteinen lentokeli huomioitiin yllättävänkin isosti. Järvenpäässäkin saatettiin puhua jo jopa pienoisesta kiekkobuumista.

Pudotuspelien 2. kierroksen toisessa ottelussa Kaarinan Intiaanit tulivat siis selkä seinää vasten kulttuurikaupunki Järvenpäähän kylään ja kulttuuriero ainakin pelillisesti oli järkyttävän suuri. Haukkaparvi otti raatelukyntensä esiin, eikä voittajasta ollut epäselvyyttä Haukkojen liidellessä seuraavalle pudotuspelikierrokselle voittamalla Intiaanit murskaavasti 8-0. 

Sitä saa mitä tilaa, ja niinpä päävalmentaja Räihän toivoma Raahe-Kiekko asettui vastaan pudotuspelien kolmannelle kierrokselle. Haukkojen kehittelemää reseptiä raahelaisia vastaan päästiin kokeilemaan jälleen ensimmäisen kerran vieraskaukalon puolella. 

Rohtoihin oli mitä ilmeisemmin saatu sopivat koostumukset ja ainesosat kaavittua, sillä kahden erän jälkeen valotaululla vilkkui jo hurjat 0-4 lukemat. Haukat voittivat tuon ottelun lopulta 2-5 ja tarinan käsikirjoittajalla saattoi tässä vaiheessa jo hieman käsi väsyä, sillä asetelmien puolesta Haukkaparvi etenisi jälleen kotivoitolla jatkoon ja himoittuun finaalipaikkaan saakka. 

“Kuka tätä tarinaa käsikirjoittaa!?”, kysyi Haukkojen kultakurkku Ville Rusanen jättäessään äänensä ja sielunsa Järvenpään jäähalliin selostaessaan Haukkojen kotiottelua Raahe-Kiekkoa vastaan. Mighty Hawksin jenkkihyökkääjä Nolan Redler oli juuri iskenyt jatkoaikamaalillaan järvenpääläiset Suomi-Sarjan finaaleihin. 

Haukat eivät olleet hävinneet ennen finaalisarjaa vielä yhtäkään ottelua, joten siltä osin ennen kautta heitetyt vitsit kaikkien voittamisesta piti hyvin kutinsa. Finaalisarjassa vastaan asettui kivenkova vastus Porista. Karhu HT:lla oli lähes yhtä kova saldo pudotuspeleistä heidän hävitessään vain kertaalleen toisella kierroksella JHT:lle yhdellä maalilla. 

Järvenpään Haukkojen totaalinen tuhkimotarina ei saanut kuitenkaan himoittua päätöstään, sillä porilainen karhuryhmä ei jättänyt haukkaparvesta montaa höyhentä nypittäväksi. Karhut raatelivat Haukat kotona ja vieraissa tehokkaalla viimeistelyllään. Päävalmentaja Räihä ei jäänyt jossittelemaan, mutta uskoo finaalisarjan ratkenneen pieniin asioihin ja perättäisiin jäähyihin.

– Varsinkin Porissa 2. erän jäähyt muuttivat koko ottelusarjan kulun, mutta näin jälkeenpäin asiaa on turha jossittella. Parempi voitti ja pulinat pois, muotoili Räihä.

Haukkojen kausi oli kuitenkin positiivinen ja menestyksekäs, vaikka se kirkkain jäikin hienojen pudotuspelien jälkeen lopulta saavuttamatta. Räihä antoikin ansaitut kehunsa kaikille osallisille. 

– Kaudesta jäi erittäin paljon hyvää ja positiivinen kuva. Joukkueen suoritus oli loistava. Suuret kiitokset myös valmennustiimille, huollolle ja toimihenkilöille, kiitteli päävalmentaja Räihä.

Haukkojen ensi kauden osalta joukkueen rakennus on jo tässä vaiheessa täydessä vauhdissa. Räihä toivoo joukkueen rungon pysyvän pääosin samana pieniä muutoksia lukuunottamatta. Räihä itse jatkaa päävalmentajan pallilla, mutta valmennuskuviot muuten ovat vielä hieman auki. 

– Eiköhän nekin tässä kohta saada kuntoon ja mielelläni jatkaisin samalla kokoonpanolla, sanoi Räihä. 

Järvenpään kiekkoylpeyden kausi Suomi-Sarjassa oli tällä kertaa onnistunut, mutta työtä riittää vielä kaukalossa, sekä kaukalon ulkopuolella koko toiminnan kehittämiseksi parempaan suuntaan.

– Tottahan toki apuja kaivattaisiin myöskin lisää, jotta arjesta saataisiin vieläkin toimivampi, pohti Räihä.

 

Teksti: Eetu Lehtonen

Artikkelikuva: Kristoffer Ilmasti