Useammassa ihmisessä on sekoitus introvertin ja ekstrovertin piirteitä. Harvoin näkee ihmisen jolla on piirteitä vain toisesta. Yleisesti ihminen erikoistuu jommankumman piirteisiin enemmän, vaikkakin vain hienoisesti.

Introvertilla tarkoitetaan ihmistä joka viihtyy omissa oloissaan. Introvertti ei tarkoita että henkilö ei pidä ihmisistä tai että hän olisi ujo. Ekstroverttikin voi olla ujo. Noin joka kolmas ihminen on introvertti.

Ihmiset vievät introverteilta energiaa, joten heidän pitää ”ladata akut” aika ajoin vetäytymällä omiin oloihinsa. He pitävät ihmisten seurasta, mutta tietyissä määrin. He ovat valikoivimpia kenen kanssa he viettävät aikansa. Ystävyyssuhteissaan he arvostavat enemmän laatua kuin määrää. He nauttivat syvällissisemmistä keskusteluista enemmän kuin small talkista.

Introvertit ajattelevat ennen kun he puhuvat tai toimivat. He pitävät yksintyöskentelystä, ja ylimääräiset äänet voivat häiritä heidän keskittymistään.

Introvertti voi päältäpäin näyttää ekstrovertiltä. He ovat sosiaalisia ja puheliaita seurassa. Heillä voi olla erittäin aktiivinen sosiaalinen elämä. Mutta he nauttivat omasta seurastaan ja he tarvitsevat aikaa itselleen.

Ekstrovertti saa energiaa ihmisistä, ja he nauttivat ollessaan muiden seurassa. Heidän ei tarvitse olla huomion keskipisteenä. He ovat ulospäinsuuntautuneita. He tuntevat itsensä yksinäiseksi kun he ovat yksin, vaikkei heidän tarvitse koko ajan olla ihmisten ympärillä. Yksinolo vie heiltä energiaa. Ekstroverteille on enemmän ystäviä ja he pitävät ryhmätyöskentelystä.

Ekstrovertit pitävät sosiaalisista tapahtumista ja he ovat luontevia isoissa porukoissa. He ovat hyviä ilmaisemaan itseään verbaalisesti, aiheesta kuin aiheesta.

He keskittyvät enemmän ulkoisen maailmaan ja mitä heidän ympärillään tapahtuu. He sanovat yleisesti saman tien mitä ajattelevat. He tarvitsevat viihdykkeitä ympärilleen ja he kyllästyvät helposti. Heidän huomionkykynsä on yleisesti lyhempi kuin introverttien. He viihtyvät enemmän työssä jossa on vaihtelevuutta ja he käsittelevät introvertteja paremmin muutoksia ja stressiä.