Onnellisuus on monimutkainen käsite. Se voi pitää sisällään teoriassa mitä tahansa. Siinä missä jollekin onnellisuus on kuppi hyvää kahvia aamuisin, päivän lehti ja vakituinen työpaikka, toiselle onnellisuuden tunteen voi tuoda vaikkapa matkustaminen. Joku voi olla onnellinen ilman vakituista työpaikkaa tai läheisiä perhesuhteita. Toinen on onnellinen kun on joku jota rakastaa. Tai joku joka rakastaa. Onnellisuus onkin tutkitusti terveellistä ihmiselle – henkisesti ja fyysisesti.

Suomesta ja suomalaisista on onnistuttu maalaamaan jossain määrin melankolisia ja harmaita mielikuvia, mutta tutkimusten mukaan suomalaisista 80 prosenttia kokee olevansa onnellisia tai melko onnellisia ja Suomi on tutkimusten mukaan maailman viidenneksi onnellisin maa. Kuitenkin noin 17 prosenttia suomalaisista kokee olonsa onnettomaksi. Se kuulostaa suurelta määrältä, kun puhutaan ihmisten onnellisuudesta ja sitä kautta hyvinvoinnista.

Mutta mikä tekee ihmisen elämästä hyvää? Mitkä asiat ovat merkittäviä onnellisuuden kannalta? Selvittelin asiaa eräänä aurinkoisena päivänä Helsingissä – pysäyttelin tuntemattomia vastaantulijoita ja juttelimme onnellisuudesta.


Tasapaino. Tasapainoisuus tekee elämästä hyvää. Tietysti elämässä pitää olla niitä mutkia ja kuoppiakin matkalla, jotta osaa arvostaa myös pieniä ja hyviä asioita. Ja että saa jakaa elämää toisen kanssa.
Ollaan käyty maailman mageimmissa paikoissa yksikseen ja sen on tylsempää kuin yhdessä!

Ja just ne elämän semmoset pienet jutut tekee onnelliseksi.
Pari päivää sitten oli tylsä päivä töissä, mutta tänään mä koin onnistuvani ja se toi tunteen, että on jotain annettavaa ja semmonen tekee onnelliseksi.

Ne pienet asiat arjessa ja elämässä.


Kun on terve, oma koti ja kaikki on suunnilleen hyvin. En taida osata sanoa sen tarkemmin, mutta noi asiat tekee onnelliseksi.


Viimeistään tähän ikään tullessa on onnellinen. Nuorena sitä helposti tunsi ahdistusta ja stressasi kun niin moni asia tuli samaan aikaan; pitäisi kouluttautua, löytää työpaikka, luoda uraa ja mahdollisesti perustaa perhe! Kyllä sitä nuorenakin voi olla onnellinen, mutta nyt eläkkeellä varsinkin tuntuu siltä. Ja kun mulla on näin hieno kumppani, jonka kanssa elää!

Niin ja hei kirjoita siihen, että ystävät on tärkeimmät.


Hauska sattuma, sillä luin juuri yli 600-sivuisen kirjan Homo sapiensin historiasta ja siinä käsiteltiin myös onnellisuutta käsitteenä, eikä se ole ollenkaan helppo aihe, jos mietitään sitä laajemmin. Mutta itselläni elämästä tekee hyvää se kun saa elää. Olen terve, saan asua suunnilleen siellä missä haluan ja kun on perhettä.


Kyllä mä olen onnellinen! Vaikka olen itse käynyt elämässä aika vaikeitakin asioita läpi, niin aina on kuitenkin luottanut siihen että elämä kantaa ja asiat järjestyy. Ja elämä on aika hidasta. Mä sain just tänään varmistettua yhden mun unelmaduunin, joka tekee mut tällä hetkellä tosi onnelliseksi!

Kreikkalaisen filosofin, Platonin, mukaan onnellisuutta on se, että saavuttaa elämässä pysyvästi jonkin hyvän.

Mikä tekee sinut onnelliseksi?

Teksti ja kuvat: Timi Kuosmanen