Ensi kaudeksi KHL-liigaan siirtyvä Helsingin Jokerit floppasi kuluvalla liigakaudella totaalisesti, sijoittuen sarjassa vasta yhdeksänneksi. Joukkueen rosteri ja viimeisen kauden näytönhalu antoivat odottaa jotain paljon suurempaa, kun heidän ainoa tavoitteensa oli Suomen mestaruus. Narrilauma on alkanut kasaamaan kokoonpanoaan Venäjän urakkaa silmällä pitäen jo hyvissä ajoin. Helsinkiläisiltä puuttuvat ykkösketjuun kuuluvat maalintekijät sekä pelintekijät. Myös Riku Heleniuksen asema ykkösveskarin paikalla herättää kummastusta.

Jokerien siirtyminen KHL:ään on kummallista, kun he eivät ole voittaneet mitään kotimaan kaukaloissa yli kymmeneen vuoteen. Venäjälle lähtemisen suhteen rahan asemaa ei voi vähätellä tippaakaan, kun menestymisen perusteella JYP on Liigan edellisten sesonkien menestynein seura. Jokerit värväsi kovia nimiä, kun Ben Walter, Ladislav Nagy ja Leland Irving vahvistivat narri-paitoja. Myös nuorten maailmanmestarit Teuvo Teräväinen ja Esa Lindell ovat sen tason pelaajia, jotka olisivat voineet kannatella Jokereita pitkälle.

Tomek Valtosen käskyttämästä nipusta näytti puuttuvan kuitenkin joukkuehenki koko menneen kauden ajan.

Erkka Westerlundin alaisuuteen siirtyvä kuusinkertainen Suomen mestari muuttuu jonkun verran kokoonpanon osalta ensi kaudeksi. Westerlund on painottanut hankintojensa urheilullisuutta sekä Jokerien hitsautumista KHL:ään joukkueeksi isolla jiillä. Riku Hahlin, Tomi Mäen, Steve Mosesin, Jarkko Ruudun ja kumppanien kiinnittäminen onkin perusteltua etenkin Jokeri-taustoilla. Broc Little sekä aiemmin mainitut Walter ja Irving eivät sen sijaan jatka historian ensimmäisessä suomalaisessa KHL-joukkueessa. Uusia hankintoja ovat muun muassa Bluesista tutut Tommi Huhtala ja Eetu Pöysti, ruotsalaiset Johan Harju ja Linus Omark sekä viimeisimpinä Pelicansissa pelannut Oskari Korpikari ja Ässissä luutinut Severi Sillanpää.

Mainitut nimet ovat toki kovia pelureita vähintään kotimaisen Liigan tasolle, mutta KHL:ssä kyyti tulee olemaan kylmää. Harju ja Omark ovat junnuista asti tutuksi tullut tutkapari, myös Huhtala on hyvin pisteitä tekevä ärsyttäjä. Erilaisuus on rikkaus, mutta Jokerien kokoonpanossa tulee olemaan liikaa vaihtuvuutta. Peruspakiksi tituleeratun Korpikarin sekä Ässien nelosketjulaisen Sillanpään hankkimiset tuntuvat täysin uskomattomilta. Myös Mikko Kousan tarttuminen haaviin tuntuu kyseenalaiselta. Näiden perusteella tuleekin mieleen ajatus, että Jokereilla on hätä hankkia kokoonpanoaan täyteen ja kasata joukkuettaan.

Jokereiden on pakko tehdä muutos menneestä kaudesta ja alkaa pelaamaan Venäjällä joukkueena.

Maalintekovoimaa joukkueelta puuttuu vielä rutkasti, kuten myös peliä tekevät keskushyökkääjät. Näitä pelaajia heidän on pakko hankkia, jotta joukkue näyttäisi edes hiukan KHL-profiilin joukkueelta.

pressikuvat-1-38

Velja Engström