Tulevaisuuden lupaukset-sarja esittelee HEOn Kulta-tapahtumaan osallistuvia mielenkiintoisia henkilöitä eri linjoilta.

Helmi Nieminen on syntynyt Helsingissä, mutta asunut elämänsä aikana monessa eri kaupungissa Suomen ulkopuolellakin: yläasteikäisenä hän asui pienessä kaupungissa Irlannissa, tunnin päässä Dublinista. Kuvataiteet ovat aina kuuluneet vahvasti Niemisen elämään ja kiinnostus niihin saikin hänet muuttamaan takaisin synnyinkaupunkiinsa Helsinkiin, jossa hän suoritti opinnot kuvataidelukio Torkkelissa. Viime keväänä välivuoden pidettyään Nieminen haki Aalto-yliopistoon opiskelemaan kuvataidekasvatusta, mutta kielteisen päätöksen saatuaan hän ei halunnut jäädä laakereilleen lepäämään. Hän halusi tehdä jotain kehittävää.

Koska kevään yhteishaku oli jo päättynyt, muihin korkeakouluihin hakeminen oli liian myöhäistä. Tietäen kuvataidealan olevan asia mitä hän haluaisi opiskella, Nieminen googlaili eri kansanopistoja, joissa näiden opiskeleminen olisi mahdollista.

– Kansanopistot ovat suurin piirtein saman hintaisia ympäri Suomea, joten Helsinki oli ykkösvaihtoehtoni. Asun itsekin Kalliossa eli HEOn sijainti osui juuri sopivaan saumaan.

Nieminen on pitänyt HEOn kuvataidelinjaa kuin vuoden valmennuskurssina, sillä kuvataidealan korkeakouluopintojen pääsykokeisiin on käytännössä mahdoton lukea: vain tekemällä oppii. Hänellä ei ollut kovin suuret odotukset HEOsta, joka on yllättänyt hänet positiivisesti.

– Vuoden aikana luokaltamme on jättäytynyt noin puolet oppilaista pois. Mielestäni oppiminen on pääosin omasta halusta ja motivaatiosta kiinni: jos asenne ei ole kohdillaan, on opetuksesta vaikeampaa saada kaikki irti. Itselläni on niin vahva motivaatio jatko-opiskelun suhteen, että koen saaneeni HEOsta hyvät eväät korkeakoulua varten.

Nieminen piirtää ja maalaa paljon, mutta HEOn Kulta-tapahtumaan hän teki uuden aluevaltauksen: hän loi piirtämällä animaation. Animaation aiheena on gender, kuten jokaisessa Kulta-tapahtuman taidenäyttelyyn osallistuvassa työssä.

Kuluvan kevään yhteishaussa Nieminen haki uudestaan Aaltoon kuvataidekasvatusopintoihin, jonka lisäksi hän laittoi hakemuksen Turun ammattikorkeakouluun kuvataiteilijalinjalle. Hänen tavoitteensa on päästä korkeakouluun sisään ja hän toivoo joskus tekevänsä töitä kuvataiteiden parissa. Tällä hetkellä Niemisellä on vahvin olo kuvataiteilijana toimimisesta, mutta hän ei halua kategorisoitua vain yhteen alueeseen.

– Luulen, että jatko-opiskeluiden aikana tavoitteeni selkeytyisivät entisestään. HEOssa meillä on ollut loistava opettaja, joten en ole myöskään poissulkenut opetustehtävissä toimimista.

 

HEO Kulta – Kulttuuri- ja taideviikot KOKO-teatterissa 3.-14.4.2018. Kuvataidelinjan gender-aiheinen näyttely nähtävillä koko tapahtuman ajan.

 

Teksti: Tuuli Vähämäki

Kuvat: Janina Ketola