Mitenkään erityisen musikaaliseksi ihmiseksi en itseäni välttämättä väittäisi, mutta kyllä minä pienenä vuoden verran soitin pianoa ja yhä edelleen laulan aktiivisesti. Parhaiten se toki sujuu, kun muut eivät ole kuulolla. Siivotessa laulan mielestäni niin mainiosti, että voisin valloittaa jonkun hämyisen jazz-baarin silmänräpäyksessä.

Vaikka kotona ollessani tunnenkin oloni todelliseksi laulajattareksi ja revittelen oikein olan takaa, nautin musiikissa eniten sen rauhoittavasta vaikutuksesta. Huonon päivän yllättäessä saatan pistää kuulokkeet korville ja piiloutua peiton alle kuuntelemaan J. Karjalaisen Kolmea cowboyta, jota isäni minulle lauloi tuutulauluna, kun olin napero. Jos sydänsurut painaa, voi hieman kliseisesti laittaa U2 With or Without Youn päälle ja syödä jäätelöä suoraan purkista. Vanhojen ystävien kanssa iltaa istuessa on aina palattava ajassa taaksepäin ja kuunneltava No Doubtia, tai Bäkkäreitä.

Musiikki on tutkitusti aivotoiminnalle ja psyykkeelle kallisarvoinen apuväline. Sitä käytetään osana niin Alzheimerin taudin kuin masennuksenkin hoitoa. Positiiviset tulokset ovat aina aika-ajoin yllättäneet tutkijatkin. Psykologi, musiikin tohtori ja läänintaiteilija Ava Numminen selittää asiaa muistisairauksista kärsivien potilaiden kohdalla Hyvä Terveys -nettijulkaisussa:

”Musiikki on silta kadonneisiin muistoihin, sillä se aktivoi niihin taltioituneet tunteet. Näin musiikilla voidaan kohentaa muistisairaan turvallisuuden tunnetta ja luottamusta.”

Nummisen kommenttiin on helppo samaistua. Monilla omat lempibiisit sisältävät hauskoja, kauniita ja villejä muistoja, jotka saattaa unohtaa huomaamattaan pitkäksikin aikaa, kunnes yhtäkkiä kuulee ne kappaleen ensisoinnut. Hetket palaavat tulvien mieleen ja hymy nousee huulille.

”Tämän kappaleen tahtiin tanssin ekaa kertaa hitaita!”

”Kuunneltiin tätä biisiä viime kesänä koko matka, kun ajettiin kaveriporukalla mökille.”

”Tää soi radiossa ihan tauotta silloin, kun olin pieni!”

Hyviä muistoja tulee aina vaalia ja niitä kannatta ehdottomasti pyrkiä luomaan lisää – ikimuistoisten sävelten tahtiin.