Hei sä! Kuntavaalit tulee, ootko valmis!?

…No niin me vähän ajateltiinkin. Et salee oo!

Ai ketkä me? -Me, eli Tiina Ryynänen (19v) ja Elias Lahtinen (25v). Me todettiin ihan samaa, ei todellakaan olla valmiita, vaikka pitäs olla. Sen takia me lähdettiin Helsingin Hakaniemen torille jututtamaan kuntavaaliehdokkaita sunnuntaina 5.3.2017. Vain äänestämällä voi vaikuttaa omaan ja meidän kaikkien tulevaisuuteen. Nyt on oikea aika tarttua toimeen, kun äänestyspäivä koittaa sunnuntaina 9.4.2017.

Tiina ja Elias Hakaniemessä

Lähdettiin liikenteeseen ihan tavallisen tallaajan, nuoren ihmisen, näkökulmasta. Klikkaa tuosta ylhäältä play, ja kuuntele alkutunnelmiamme!

Kysyimme ehdokkailta heidän näkemyksistään, ja yleisesti kuntavaaleista. Tarkoituksenamme oli selvittää, keitä nuorten kannattaisi äänestää, ja miksi. Miten nuoria saataisiin äänestämään ahkerammin? Miksi juuri nuorten on tärkeää äänestää? Kuuntele ääniklipit kuvien alta, ja tutustu eri puolueisiin. Selvitä, mitä sanottavaa heillä on nimenomaan nuorille.

Maria Ohisalo

Maria Ohisalo

Maria Ohisalo, Vihreät
-Vihreiden varapuheenjohtaja ja köyhyystutkija

”Mä haluun tehdä kaikkien Stadin. Mulle kaikkien Stadi tarkottaa sellasta kaupunkia, jossa kaikilla on mahdollisuuksia elää, paikka olla osallinen ja paikka vaikuttaa. Yhtä aikaa kaikkien Stadi on sellanen, joka torjuu köyhyyttä. Jos me jätetään osa ihmisistä sivuun, nii me ei ikinä saada hyvää yhteiskuntaa.”

Katja Liljeblad on valmiina jakamaan vaalinamuja

Katja Liljeblad

Katja Liljeblad, Perussuomalaiset
-Lähihoitaja

”Ajetaan vanhusten etuja, ja nuorten ja lasten etuja. Ajetaan sitä, että säilytetään toi Malmin lentokenttä. Se on tärkee. Ja sit ettei tota Guggenheimia rakenneta tänne. Et pidetään niinku meijän suomalaisten puolia. Se on meidän perusarvo.”

Jukka Järvinen kaappasi Tiinan kainaloonsa. Hihnan päässä oli valtavan söpö koiruus, harmi kun ei mahtunut kuvaan.

Jukka Järvinen

Jukka Järvinen, SDP (Sosiaalidemokraatit)
-Entinen ammattinyrkkeilijä, nykyinen kaupunginvaltuutettu

”Oikeudenmukaisuus, syrjimättömyys. Nää on semmosia arvoja, mitä mä kannan mukanani myös ja allekirjotan ne. Sosiaali- ja terveyspalvelut kuuluvat kaikille, ilman suuria jonotuksia.”

Liberaalipuolueen väkeä – edustalla Johanna Vendelin

Johanna Vendelin

Johanna Vendelin, Liberaalipuolue
-Filosofian tohtori, tutkija

”Me halutaan purkaa byrokratiaa, edistää elinkeinovapautta ja yksilön vapautta. Haluttaisiin lakkauttaa Alkon monopoli. Kauppojen aukioloajat jo vapautettiin, se on oikeeseen suuntaan. Ajetaan vapaampaa yhteiskuntaa. Me ollaan vaihtoehto.”

Kuvassa oikealla JP Väisänen

JP Väisänen

JP Väisänen, SKP (Suomen kommunistinen puolue)
-SKP:n puheenjohtaja

”Demokratian, oikeudenmukaisuuden ja solidaarisuuden arvoja ajetaan. Valta Kansalle! Parempi yhteiskunta tehdään yhdessä muiden muutosta haluavien kanssa. Perusturva, ja työtä kaikille.”

Päivi Kiili-Laakko vasemmalla kuvassa

Päivi Kiili-Laakko

Päivi Kiili-Laakko, Kokoomus
-Kätilö ja terveysalan pienyrittäjä.

”Arvoina vapaus ja vastuu, jotka kulkevat käsi kädessä. Yks mikä on mun teemoja, niin on Kokonaisturvallisuus – syrjäytymisen vähentäminen, asunnottomuuden vähentäminen ja se, että lapset saisivat laadukasta varhaiskasvatusta. Plus sitten, että vanhukset eivät kokisi elämäänsä turvattomaksi.”

Kuvassa oikealla Antti Siika-Aho. Vaalijutustelua parhaimmillaan!

Antti Siika-Aho

Antti Siika-Aho, Keskusta
-Kallion keskustalaisten puheenjohtaja, töissä järjestömaailmassa

”Olennaisin arvo, joka minulle merkkaa, on ihmisyys. Se niin sanottu ihmisusko, joka lähtee siitä että kun me jotain teemme, niin me teemme sen vastuullisesti niin, että myös seuraavilla sukupolvilla on oikeus nauttia tekemistämme. On asioita, joissa ensimmäinen kerta varmasti sattuu. Mutta sen mä voin väittää, että kuntavaaleissa äänestämällä ei varmasti satu.”

Tiina ja Elias päät pyörällä
Me pyörittiin Hakaniemen torilla ehdokkaisiin tutustumassa sellainen pari tuntia. (Klik tosta ylhäältä play -painikkeesta!) Infoa tuli mielettömästi monesta eri suunnasta ja suusta, väkisinkin meni päät vähän pyörälle. Suosittelemme kaikille sitä, että käy jutustelemassa ehdokkaille ihan face to face. Se vaatii vähän enemmän, kuin netistä ehdokkaiden selaileminen, mutta on todella paljon antoisampaa. Jokainen kuntavaaliehdokas oli todella helposti lähestyttävä, ja kaikki tahtoivat jutella kanssamme. Eikä yhdelläkään ihmisellä ollut kiire tilanteesta pois, päin vastoin.

Nuoret pitää ehkä kaikenmaailman vaaleja tylsinä… Uskokaa pois, ei tää oo niin vakavaa ja tylsää! Kuntavaaleissa on oikeastaan tosi hyvä meininki. Me ainakin ihan innostuttiin, kun käytiin paikan päällä haistelemassa tunnelmaa ja oikeasti juttelemassa niille ihmisille, jotka saattaa päätää tulevaisuudessa meidän asioistamme.

Kyllä ne hyvätuloiset keski-ikäiset äänestää, niiden ääni on kuuluvilla. Kuka ajattelee meitä, köyhiä opiskelijoita? -No me. Siks meidän pitää ITSE äänestää, ei kukaan tee sitä meidän puolesta. Me voidaan vaikuttaa siihen, keiden ääni kuuluu. (Ja kun katsot näitä tän artikkelin kuvia, niin näkyykö nuoria?)

Miks just sun ja mun pitäis äänestää?
-Kuntavaalit = meidän arkeen vaikuttavia asioita. Toimiiko joukkoliikenne? Onko sitä? Onko asuntoja, onko myös yksin asuville asuntoja? Kohtuuhintaisia sellaisia?

-Vaikka kuntavaalit ovat lähellä meidän arkea, niissä on silti matalampi äänestysprosentti kuin esimerkiksi presidentinvaaleissa. Ei sais olla näin! Tsot tsot!

-Nuorten näkemys politiikkaan! Ilman äänestämistä ei voi vaikuttaa. Se on ainoa tapa. On paljon ehdokkaita, joista valita. Jokaiselle löytyy varmasti jotakin. Nuoret tietää itse, mitä nuoret haluaa!

-Jos et ole ennen äänestänyt, niin saat uuden kokemuksen… Pikku G:n sanoin: ”Virheist oppii ja kokemust karttuu!”

Näin kiteytykseksi päädyimme siihen lopputulokseen, että kannattaa äänestää sellaista tyyppiä, joka voisi olla sun frendi. Sillä on samanlainen arvomaailma kuin sinulla, ja se pitää samanlaisia asioita tärkeinä. Se vaikuttaa sun mielestä hyvältä tyypiltä ja tekisit sen kanssa mielelläsi töitä yhdessä. Sä et pelkää kysyä siltä, jos joku asia on epäselvä.

Jos et kerkeä torille jututtamaan ehdokkaita, niin muista vaalikoneet! Nekään ei toki kerro kaikkea, joten kaivele tietoa muualtakin netistä. Vaiva kyllä palkitsee!

Helsingin Sanomien vaalikone
YLE vaalikone
MTV vaalikone
Avoin vaalikone

Muista, ei se satu! 🙂

<3: Tiina Ryynänen ja Elias Lahtinen