Olisi kiva harrastaa, muttet tiedä missä. Lajikokeilut kiinnostaisivat jos niihin ei palaisi useita kymppejä. Joukkuepelit houkuttelevat, muttet halua kilpailemiseen. Kynnys aloittaa on korkealla. NYT eli nuorten yhteiskuntatakuu iskee ongelman ytimeen.

17-29 -vuotiaille helsinkiläisnuorille kohdistettu NYT -hanke pyrkii lisäämään nuorten kokonaisvaltaista hyvinvointia liikunnan keinoin, muun muassa vahvistamalla liikunnallista elämäntapaa ja tukemalla nuoria liikunnanalan koulutus- ja urapolkujen löytämisessä. Käytännössä se tarkoittaa liikuntatunteja ympäri Helsinkiä – täysin ilmaiseksi ja ilman ennakkovarausta.

DSC_6137b
NYT-liikunnan skeittivuoro on tiistaisin Kontulassa.

”Saimme Helsingin kaupungilta erillismäärärahaa vuosille 2013-2016 nuorten yhteiskuntatakuun toteuttamiseen ja ensimmäinen liikuntatarjotin laitettiin pystyyn vuoden 2014 maaliskuussa”, NYT:in hankekoordinaattori Saana Saarikivi kertoo projektin alkuvaiheista.

Nyt meneillään on kevään 2015 tarjotin ja tarjolla noin neljäkymmentä eri lajia. Päivittäin on mahdollista osallistua lähemmäs kymmenelle eri tunnille pipolätkästä sambaan ja nyrkkeilystä kartingiin. Suurimman suosion  ovat saavuttaneet vähän erikoisemmat lajit – juuri ne jotka helposti jäisivät kokeilematta tai ovat kalliita.

”Keilaus, kiipeily ja jooga ovat olleet tähän mennessä kaikkein suosituimmat lajimme”, Saarikivi sanoo.

DSC_6147b
Skeittitunteja ohjaava Tomppa on toki itsekin innokas harrastaja

Yksi perinteisesti nuoria vetävä laji, joka löytyy myös NYT-liikunnan valikoimista on skeittaus. Skeittaamaan pääsee ilmaiseksi tiistai-iltapäivisin Konalan skeittihallilla. Puoli yhden aikaa vuorolta löytyy kaksi innokasta naisskeittaajaa. Heistä Anna Helenius on käynyt skeittitunneilla viikoittain niiden alusta lähtien.

– Kuulin tästä mahdollisuudesta kaverilta ja lähdin sitä kautta mukaan. Skeittauksen lisäksi olen osallistunut myös tanssitunneille, Helenius kertoo ensikosketuksestaan hankkeen liikuntatunteihin.

Skeittitunnin vetäjä esittäytyy lempinimellään Tomppa. Takana on viisi vuotta nuorten skeittikerhon vetämistä ja nyt mies on vastuussa NYT-liikunnan houkuttelemien nuorten skeittareiden opastuksesta. Ohjaajan mielestä NYT -hanke on ollut ehdottoman onnistunut

– Kävijöiltä olen kuullut, että tämä on erittäin tervetullut juttu. NYT-liikunta mahdollistaa liikunnan opiskelijoille ja vähäosaisille nuorille. Hienoa, että on ymmärretty, että tällainen toiminta on kannattavaa ja tärkeää, vaikkei sali aina ääriään myöten täyttyisikään. Meitä voi olla täällä joskus vain muutama, mutta silti tunnit järjestetään ja ne ovat nuorille tärkeitä.

Harrastajan mukaan lähtenyt Helenius on samoilla linjoilla siitä, että hanke on erittäin onnistunut ja tarpeellinen.

– Toisaalta tätä pitäisi markkinoida vieläkin paremmin, esimerkiksi lisäämällä mainontaa. Moni kavereistani ei ole kuullut NYT-liikunnasta mitään, hän toteaa.

Viime maaliskuusta lähtien hanke on tavoittanut noin 11 000 nuorta ja ammattilaista, ja liikuntaryhmissä ryhmissä on ollut reilut 6000 kävijää. Parhaimmillaan yhdelle tunnille, esimerkiksi suositulle jalkapallovuorolle, on kerääntynyt jopa 80 pallonpotkijaa.

– Kaikkein merkittävintä tämä on niille, joilla ei ole työ- tai koulutuspaikkaa. Heille NYT-liikunta tarjoaa mielekästä tekemistä, harrastusmahdollisuuksia sekä paikan, jossa luoda sosiaalisia kontakteja ja saada uusia kavereita. Ilman projektia heillä ei ehkä olisi mahdollisuutta harrastaa liikuntaa lainkaan, Saarikivi kertoo.

NYT-liikunta pyörii vuoden 2016 syksyyn asti. Sitten on aika katsoa, löytyykö tällaiselle toiminnalle rahoitusta jatkossa. Toivottavaa olisi, että niin käy, sillä tämä hanke on oiva esimerkki nuorten parissa toimivasta ennaltaehkäisevästä työstä. Monipuolisen liikunnan tulisi olla helppoa ja mahdollista kaikille – nyt ja aina.

Teksti: Noora Karppinen