opiskelu1Opiskelija voi paljon vaikuttaa opiskelunsa rankkuuteen. Monet opiskelijat osaavat opiskella niin, että he voivat hyvällä omallatunnolla keskittyä muuhunkin elämiseen ilman että heidän arvosanansa kärsisivät. Alla yleisiä vinkkejä oman opiskelun tehostamiseen.

Aikatauluta opiskelu ja aseta opiskelutavoitteet
Oman opiskeluaikataulun tekeminen ja noudattaminen auttaa selvyitymään opiskelusta, ja välttämään niitä paniikin hetkiä mitkä viimehetken kokeisiin valmistautumiset tai kouluprojektien eräpäivät voivat aiheuttaa.

Oman opiskelurymin voi suunnitella omalla opiskeluaikataululla, missä näkyy lyhytaikaiset opiskelutavoitteet ja ajat jotka on blokattu opiskeluun. Opiskelutavoitteet auttavat keskittämään mielen haluttuut lopputulokseen: kurssit mitkä halutaan päästä läpi ja tavoitearvosanat.

Opiskeluaikataulussa näkee milloin opiskellaan mitäkin aihetta, tehdäänkö kouluprojektia tai valmistaudutaanko kokeeseen. Kun katsotaan mitä kursseja sillä hetkellä on käynnissä ja minkälainen tehtävä- ja lukemismäärä kursseilla on, voi ne helpommin jaksottaa kalenteriin oman aikataulun mukaan.

Opiskele oikeassa ympäristössä
Häiriötekijät ja ylimääräiset äänet voivat häiritä opiskelemista. Kaikki eivät kestä täyshiljaisuutta kun taas jotkut tarvitsevat sitä. Oikeanlainen musiikki voi auttaa keskittymistä.

Elektroniikka tarjoaa omat häiriötekijänsä, joten kaikkien turhien välineiden (kuten kännyköiden) sulkeminen auttaa oman mielen keskittämisessä opiskeluun.

Opintomateriaalin säännöllinen läpikäyminen
Opiskellessamme suurin osa tieto jää lyhytaikaismuistiimme, ja ilman kertausta emme muista niitä myöhemmin. Oman muistamisen takaamiseksi on tärkeää kerrata säännöllisesti omat muistiinpanot ja luentomateriaalit. Ensimmäisen kertaussession on hyvä tapahtua mahdollisimman pian ensioppimisen jälkeen.

Tauota opiskelu
Lyhyien taukojen pitäminen opiskelusessioiden keskellä on todettu parantavan oppimista ja tuotteliaisuutta. Tauot antavat mielelle tauon, ja ne voivat olla vaikka vain pari minuuttia puolen tunnin välein. Tauon aikana on hyvä siirtyä pois opiskelupaikasta, vaikka hieman venyttelyä ja kävelemistä lähiympäristössä.

Opeta muille
Muille opettaessa kehittyy oma ymmärrys aiheesta mitä opiskelee, kuten myös asiat jäävät paremmin omaan mieleen.

 

 

Teksti: Kirsi Halmetoja

Kuva: Danae Delikouras