Käärme on kotitalouksien harvinaisempia lemmikkejä. Seurasin kotonani, mitä tällaisen matelijan hoitoon sisältyy. (Sisältövaroitus: Kuvia kuolleesta rotasta ja käärmeestä syömässä sitä.)

 

Kyösti on 2-vuotias viljakäärme.

 

Kauttaaltaan vaalea Kyösti on väritykseltään ”snow”, vaikka läheltä katsottuna suomuista löytyy miltei koko sateenkaari.

 

Terraario on kovassa käytössä myös perheen kissojen toimesta, sillä läpinäkyvä ja korkea asumus takaa hyvät tähystelymahdollisuudet.

 

Kuten mikä tahansa eläin, myös käärme tarvitsee tuoretta vettä juodakseen. Vesiastian tulee olla tarpeeksi suuri, jotta siihen voi halutessaan kastautua kokonaan.

 

Viljakäärmeet kasvavat aikuisina n. 90-150 senttimetriä pitkiksi. Terraariossa onkin oltava riittävästi tilaa, että käärme pääsee halutessaan suoristautumaan.

 

Kyösti ruokitaan pakastetulla rotalla 2-3 viikon välein. Elävää ravintoa käärmeelle ei saa antaa, sillä se on kielletty eläinsuojelulaissa.

 

Jäinen rotta sulatetaan lämpimässä vedessä ennen tarjoilua.

 

Kyöstillä on oma lempipaikka, nimittäin terraarion keskellä sijaitseva putki, josta voi helposti tutkailla mitä ympärillä tapahtuu.

 

Sulatuksen lämmittämä rotta laitetaan terraarioon, josta Kyösti voi itse ”metsästää” sen. Toisilla käärmeillä voi olla erikseen tilat, joissa niitä ruokitaan.

 

Viljakäärmeet ovat kuristajakäärmeitä, minkä vuoksi niillä ei ole myrkkyhampaita. Ne syövät saaliinsa ”elävänä” (minkä vuoksi rotan täytyy olla sulatuksen jälkeen lämmin) ja nielevät ruokansa kokonaisena.

 

Hurjan saalistuksen jälkeen Kyösti on taas säyseä, nappisilmäinen pötkylä.

 

 

Tämä kuvareportaasi on osa Trombitin kuvatoimituksen Arjen kauneus -reportaasisarjaa.

 

suvineva