Listasimme 10 videopelivaihtoehtoa tappamaan aikaa karanteenissa.

”Mitä tehdä neljän seinän sisällä”, on kysymys joka on noussut tuhansien suomalaisten mieleen viime viikkojen aikana. Tapoja viihdyttää itseään on monia, mutta nyt paneudutaan niistä vain yhteen: videopeleihin. 

Jos kotoasi löytyy pelikonsoli, mieluiten tuore sellainen, on tämä lista juuri sinulle. Ryöstit sitten pleikkarin lapsen makuuhuoneesta, tai et vain tiedä mitä virtuaalikaupasta napata ostoskoriin, tässä eriteltynä pelityypit jokaiseen makuun. Pyrin pitämään listan myös mahdollisimman edullisena. 

Pelejä ei ole listattu paremmuusjärjestykseen ja on myös hyvä muistaa, että kaikki ehdotukset eivät sovellu perheen pienimmille. Eiköhän aloiteta.

PS Now & Xbox Game Pass

Konsolit: Ps4, Xbox One

Konsolien ‘’suoratoistopalvelut’’ ovat ehdottomasti se edullisin vaihtoehto, jos haluaa valinnanvaraa. PS Now sekä Game Pass tarjoavat satoja pelejä pitkälle 2000-luvun alkuun saakka. Molempiin sisältyy viikon pituinen kokeilujakso, jonka jälkeen jäsenmaksu on noin kympin kuussa. Microsoftin Game Pass on laajemman valikoimansa takia laadukkaampi vaihtoehto, mutta valitettavasti yksinoikeus lukitsee palvelun vain Xbox One -konsoleille.

EA Access

Konsolit: Ps4, Xbox One, PC

Jos mielestäsi sinulle sopivat paremmin urheilupelit tai haluat löytää yhteistä pelaamista perheesi tai ystäviesi kanssa, on EA Access -kirjasto paras vaihtoehto. Julkaisija EA lanseerasi itselleen palvelun, jossa kuukausimaksulla voi pelata valittuja pelejä. Myös kymmenen tunnin kokeiluversioita on mahdollista ladata vuoden tuoreimmista julkaisuista. 

EA Access maksaa vain vaivaiset 3,99 € kuussa, mutta sovellus ei ole yhtä näppärä kuin vaikkapa Game Pass. Peleihin ei voi noin vain hypätä, vaan ne pitää ladata ensin omalle järjestelmälle. Silti, jos sormet syyhyävät päästä ottamaan miehestä mittaa NHL-kaukalossa kotisohvalla, on EA Access turvallinen ja edullinen vaihtoehto.

 

Overcooked! 2

Konsolit: Ps4, Xbox One, Nintendo Switch, PC

Jos karanteenista löytyy joku toinenkin asukki, on vain reilua että tekemistä on monelle. Siksipä paljon naurua ja harmaita hiuksia tuottava Overcooked! 2 on loistava valinta kevätiltojen viettoon. Pelissä tavoitteena on suoriutua ravintolateemaisista radoista yksin tai partnerin kanssa. Haaste kasvaa pelin edetessä ja pian roolit alkavat muodostua pelin sisällä. 

Overcooked! 2 tarjoaa sopivan haasteen sitä kaipaaville ja on myös viihdyttävä keino viettää aikaa koko perheen voimin. Pieni varoituksen sana: pelistä tulee todellakin vaikea loppupäässä. Harmaita hiuksia on siis todellakin luvassa.

Overcooked! 2 -traileri (YouTube)

 

Call of Duty: Warzone

Konsolit: Ps4, Xbox One, PC

Call of Duty -videopelisarja on monelle vuosien varrelta tuttu. Räiskintäpelien aatelisiin kuuluva ‘’COD’’ julkaisi uusimman pelinsä vain muutama viikko sitten – ja vieläpä täysin ilmaiseksi! Warzone on jättihitiksi muodostunut ‘’Battle Royale’’-peli, jossa ryhmä pelaajia taistelee kartan herruudesta yksin tai ryhmässä. 

Warzone on Activisionin vastaus Fortniten sekä Apex Legendsin suosioon. Jos karanteeniin kaipaa adrenaliinia sekä vauhtia pienellä kilpailulla höystettynä, on Warzone jo hintansa takia helppo valinta.

Call of Duty: Warzone -traileri (YouTube)

 

What Remains of Edith Finch

Konsolit: Ps4, Xbox One, Nintendo Switch, PC

Entäpä jos luet tätä listaa miettien mistä aloittaa? Olet koskenut ohjaimeen edellisen kerran vuosia sitten ja kynnys käynnistää konsoli ja ruveta pelaamaan kasvaa kasvamistaan. Silloin ei ole parempaa aloituskohtaa kuin What Remains of Edith Finch. ‘’WROEF’’ on interaktiivinen seikkailupeli, jossa sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin edetä systemaattisesti pelin antamien ohjeiden mukaan selvittäessäsi Finchin suvun mysteeriä.

Peli kertoo tarinansa mestarillisesti ja pelaaja määrittää temmon. Myös kestonsa vuoksi WROEF on hyvä paikka aloittaa, sillä läpäisy vaatii vain muutaman tunnin. Perheen pienimmille peliä ei kuitenkaan kannata antaa opeteltavaksi. WROEF käsittelee kypsiä aiheita, jotka eivät sovi pienille lapsille.

What Remains of Edith Finch -traileri (YouTube)

 

Shadow of the Colossus

Konsolit: Ps4, Ps3, Ps2

Shadow of the Colossus nousi videopelimaailmassa kulttiasemaan julkaisuvuotenaan 2005. Sen suosiosta kertovat monet uudelleenjulkaisut, tuoreimmiltaan uusille konsoleille vuonna 2018. Pelin tavoitteena on kukistaa mystisiä Kolosseja, jotta tarinan sankari pystyisi pelastamaan siskonsa. Pelin tarina on simppeli mutta toimiva, ja pelimekaniikat vanhat mutta helposti opittavissa. Peli sopii kaikenikäisille kouluiästä ylöspäin ja on hyvä aloituspaikka monelle.

Shadow of the Colossus on saatavilla ilmaiseksi maaliskuun ajan Ps4 Storesta kaikille PS Plus -tilaajille.

Shadow of the Colossus -traileri (YouTube)

 

Loppulista on tarkoitettu hieman kokeneemmille pelaajille tai niille, ketkä ovat valmiita uppoutumaan virtuaalimaailmoihin tunneiksi.

The Witcher 3: Wild Hunt

Konsolit: Ps4, Xbox One, Nintendo Switch, PC

Tämän konsolisukupolven yksi mestariteoksista. Yli 50 Vuoden peli -palkintoa vuonna 2015 voittanut Witcher 3 seuraa noituri Geralt of Riviaa hänen seikkailuissaan. Puolalaiseen kirjasarjaan perustuvaa Witcheriä voi kuvailla helpoiten kutsumalla sitä videopelien Game of Thronesiksi. Pelaajalla on vapaus valita Geraltin päätökset, mitä taitoja hän kehittää ja missä järjestyksessä tehtäviä suoritetaan.

Pelillä on pituutta lähes 100 tuntia, joten tekemisen puutetta tuskin tulee. Tämän kaiken lisäksi kehittäjä CD Projekt Red on julkaissut lisämateriaalia yli 30 tunnin verran. Tämä kaikki on saatavilla pelin Game of the Year -versiossa. Jos videopelit ovat tuttuja mutta tämä mestariteos on jäänyt kokematta, on nyt korkea aika hypätä noiturin saappaisiin.

The Witcher 3: Wild Hunt -traileri (YouTube)

 

Prey 2017

Konsolit: Ps4, Xbox One, PC

Tunnelmallinen sci-fi-seikkailu Prey on täydellinen ostos Alien-sarjan faneille. Avaruusasemalle sijoittuva jännäri nappaa pelaajasta kiinni uskomattomalla avauksellaan sekä haastavilla pelimekanismeillaan. Pelaaja kohtaa uusia vastuksia jatkuvalla syötöllä ja toiminta pysyy kiinnostavana. Pelin kesto vaihtelee, mutta jo pelkästään pääjuoneen keskittymälläkin on viihdettä luvassa helposti yli kymmeneksi tunniksi.

Reitiltä poikkeavia myös palkitaan. Avaruusasema Talos 1 tarjoaa uteliaille ja kekseliäille salaisuuksia sekä apuja matkan suorittamiseen. Peli on osittain karmiva, mutta sitä ei voi silti luokitella kauhupeliksi. Jos sci-fi kiinnostaa, on Prey 2017 jo siinä tapauksessa pakkohankinta.

Prey 2017 -traileri (YouTube)

 

God of War

Konsoli: Ps4

Verta, jumalia, raivoa, sekä epäkuolleita. Kuulostaa uskomattomalta isä-poika reissulta. Vuoden 2018 Vuoden peli -palkinnon voittanut eepos on loistava valinta kaikkiruokaisille. Sodan jumala Kratos sekä hänen poikansa matkaavat läpi Skandinavian mytologian maiden tavoitteenaan löytää universumin korkein huippu.

Peli tasapainottaa uskomatonta toimintaa sekä herkkää tarinankerrontaa hahmojensa kautta. Karski, mutta haavoittuvainen Kratos kuvastaa tätä loistavasti. Taistelussa hän on jumala, mutta keskustellessaan poikansa kanssa hänellä on paljon opittavaa.

Peli julkaistiin yksinoikeudella Ps4-konsolille. Muilla alustoilla pelaavat jäävät siis ikävä kyllä paitsi tästä mestariteoksesta.

God of War -traileri (YouTube)

 

Red Dead Redemption 2

Konsolit: Ps4, Xbox One, PC

Rockstarin tämän konsolisukupolven ainut edustaja on yksi vuosikymmenen parhaista. Avoimen maailman länkkärieepos on valintoja täynnä, mutta tarjoaa myös yhden kaikkien aikojen parhaista tarinoista videopelien saralla.

Peli keskittyy pahamaineisen van der Linden jengin selviytymistaistoon muuttuvassa yhteiskunnassa. Tarina vie pelaajan kylmästä vuoristosta trooppisiin olosuhteisiin ja suurkaupunkeihin. Toki avoimessa maailmassa pelaajalla on vapaus tutkia ympäristöä omaan tahtiinsa.

Yksinpelissä pelaajalle riittää tekemistä yli 50 tunniksi, mutta tarjolla on lisäksi myös moninpeli. Voit rakentaa verkon välityksellä ystäviesi kanssa oman jengin ja suorittaa tehtäviä vapaasti. RDR 2 on loistava valinta kaikkiruokaiselle pelaajalle, jolla on aikaa ja mielenkiintoa uppoutua villiin länteen päiviksi.

Red Dead Redemption 2 -traileri (YouTube)

 

Videopelit ovat loistava tapa paeta hetkellisesti masentavaa todellisuutta, jonka olemme joutuneet viime aikoina kohtaamaan. Olkoot se sitten yksin tai porukassa, virtuaalitodellisuus on loistava tapa tappaa aikaa neljän seinän sisällä. Joka ikinen pystyy pelaamaan jotakin, joten rohkeasti ohjain käteen ja kokeilemaan!

Nooa Ruuth