1980-luvulle sijoittuvassa espanjalaistrillerissä, Suosurmat (2014), murharyhmän etsiväpari lähetetään Madridista Espanjan eteläosissa sijaitsevaan pikkukaupunkiin tutkimaan kahden teinitytön katoamistapausta. Taustoiltaan ja tavoiltaan hyvin erilaiset etsivät ratkovat mysteeriä toivoen, että tytöt olisivat vain karanneet vanhempiensa helmoista paremman elämän toivossa. Pian tyttöjen pahoinpidellyt ruumiit kuitenkin löydetään kaupungin läheiseltä suoalueelta. Päivä päivältä tutkintojen edetessä poliisit saavat tietää lisää tapauksen karmaisevista yksityiskohdista ja samalla myös aikaisemmista uhreista.

 

Suosurmat on espanjalaisen ohjaajan Alberto Rodríguezin kolmas elokuva, joka voitti kotimaassaan jopa 10 Goya-patsasta. Muunmuassa parhaan elokuvan, käsikirjoituksen ja ohjauksen palkinnot menivät Suosurmille. Myös päänäyttelijät Raúl Arévalo ja Javier Gutiérrez muistettiin palkintoja jakaessa.

Francon ajan jälkeinen Espanja on Rodríguezille elokuvissaan mieluinen teema. Hänen edellinen teoksensa, Grupo 7 (2012), sijoittuu myös 1980-luvulle ja kertoo sen ajan Sevillassa operoivasta korruptoituneesta poliisiryhmästä. Espanjan lähihistoria on maassa edelleen arka aihe, jota varsinkin vanhemmat sukupolvet käsittelevät vielä pitkään.

Suosurmien traileri antaa elokuvasta vauhdikkaan kuvan, mutta todellisuudessa teos on paljolti henkilökuvausta ja hitaita dialogeja. Elokuvaa on verrattu tyyliltään ja tunnelmaltaan esimerkiksi mainion True Detective -sarjan ensimmäiseen kauteen.

Suosurmat on toteutukseltaan erinomaisen laadukas ja kaunis kokonaisuus, mutta siinä on myös paljon puutteita. Nuoren ja vanhan poliisin good cop, bad cop -asetelma on kulutettu puhki elokuvahistorian aikana jo kauan sitten. Hahmoihin keskitytään juonenkulun kannalta läpi elokuvan aivan liikaa ja se tekee tarinasta töksähtelevän tuntuisen.

Elokuva on joka tapauksessa katsomisen arvoinen, kun siihen asennoituu oikein. Pätkät, joissa juoni kulkee eteenpäin, ovat mukaansatempaavia. Viimeistään elokuvan loppupuolella katsojan pitkä odotus palkitaan vauhdilla ja vaarallisilla tilanteilla, sekä yllättävillä käänteillä.

Suosurmien Suomen ensi-ilta oli 22.1.2016.