Viime vuosikymmenen vaihteessa Pyhät Tepot -niminen yhtye toi kaivattua vaaran tuntua valtavirran suomirock-skeneen. Sunnuntai-kappaleesta tehty video menestyi Voice-kanavan Garage Countdown -kilpailussa, ja seurauksena oli levytyssopimus jättiyhtiö Sony BMG:n kanssa. Täältä tulee Pyhät Tepot -debyyttialbumilta irrotettu ensimmäinen single Me Muutetaan Lontooseen nousi suoraan YleX:n Himotuimmat-listan kärkeen.

Kaikkia rempseä meininki ja yhtyeestä kirjoitetut ”Punkin pelastajat” -tyyliset otsikot eivät miellyttäneet, mutta itse Teppoja puristien nurina tuskin haittasi kiljuvien teinityttöjen täyttäessä keikkojen eturivit.

"Vähän sellaista mitä vois odottaakin, mut vaan paljon parempaa", Zamo kuvailee uuden yhtyeensä musiikkia.
”Vähän sellaista mitä vois odottaakin, mut vaan paljon parempaa”, Zamo kuvailee uuden yhtyeensä musiikkia.

Bändin taru jäi kuitenkin verrattain lyhyeksi ja pienehkön hiljaiselon jälkeen yhtye soitti viimeisen keikkansa täyteen ahdetussa Bar Bäkkärissä viime marraskuussa. Nyt yhtyeen keulakuva ja biisintekijä Sipe Sontaläjä luotsaa innoissaan uutta Zamorano-nimistä bändiä.

Tai siis kyseessä on ainakin aiemmin Sipe Sontaläjänä tunnettu, sitä ennen pitkään Steven Riekkinä Helsingin rockpiireissä vaikuttanut taiteilija. Muita tunnettuja aliaksia ovat ainakin Jussi Penis ja Valex Af Van Ah. Mikä taiteilijanimesi on nykyään?

– Ööh, en oo oikein kerennyt miettiä. Laita sinne vaan vaikka ”Zamo”.

Pyhien Teppojen parilla viimeisellä keikalla yhtyeen livekunto oli kohdallaan, ja yleisön joukossa ihmeteltiin lopettamispäätöstä.

– Ei oikein enää jaksanut sitä meininkiä. Siihen liittyi kuitenkin liikaa sellainen sekoilu, ja tässä on vähän aikuistuttu jokainen, eikä sellainen enää huvittanut. Eikä muutenkaan ollut paloa bändin toimintaa kohtaan enää.

Viimeisellä Bäkkärin keikalla oli kuitenkin upea ja haikeakin tunnelma, eikö tuntunut vaikealta lopettaa siihen?

– Ei, ei ollenkaan. Ei me edes siellä pidetty mitään puheita, lähettiin vaan menee.

Zamo myös korostaa, että Pyhät Tepot ei viimeisen elinvuotensa aikana soittanut kuin kaksi keikkaa, eikä muutenkaan ollut kovin aktiivinen bändiläisten ulkomaanmatkojen ja muiden kiireiden takia.

Kun mietit Pyhät Tepot -vuosia, niin mitä tulee päällimmäisenä mieleen? Mitä jäi käteen?

– Aika paljon hyviä keikkoja. Ja huonoja keikkoja myös muutamia. (naurua) Ei niistä ajoista kyllä oikein muista mitään, kun oli koko ajan niin kännissä. Tutustuin paljon uusiin ihmisiin ja sain paljon hienoja kokemuksia.

Pyhät Tepot siis tulivat ja menivät. Nyt Zamo on koonnut uuden Zamorano-nimeä kantavan bändin, jossa soittavat Pyhistä Tepoista tutun kitaristi Maken lisäksi myös Hunters-bändissä vaikuttava basisti Samu Skinnari ja rumpali Wille Gränö, joka soittaa myös isänsä Henrik Gränön legendaarisessa The Sounds -rautalankabändissä.

Zamorano soittaa keulahahmonsa sanoin ”tarttuvaa, menevää, hyvää rockia”. Biisien aiheet nousevat samasta (rappio)romantiikan laarista kuin Zamon aiempienkin projektien. Bändi on toistaiseksi soittanut kolme keikkaa Helsingin klubeilla. Yleisöä on riittänyt ja vastaanotto ollut hyvä.

Onko bändillä musiikillisia esikuvia?

– Ei tässä vaiheessa ole enää mitään esikuvia. Kaikki vaikuttaa, mitä ympärillä näkee.

Mistä musiikista olet itse muuten viime aikoina inspiroitunut?

– En oikein tiedä. Aika sekalaista tulee kuunneltua. Levysoitinkaan ei nykyään enää toimi, niin laitan Youtubesta jotain vaan soimaan. ABBA ja Queen toimivat aina. Ja Thin Lizzyn olen muuten löytänyt uudestaan taas pitkän tauon jälkeen, sen voisi mainita.

Seuraavaksi Zamorano suuntaa studioon ja musiikkivideon tekoon. Bändistä on tällä haavaa netissä vain yksi kuva, jonka avulla ei kuulemma viitsi paljon keikkoja varailla.

– Laitetaan nettiin pari biisiä. Sitten pikkuhiljaa hommataan niitä keikkoja, ne on kuitenkin tässä kaikkein siisteintä.

Te olette Zamorano, kuka tai mikä on Suomen bändiskenen Salas?

(naurua) Hyvä kysymys! Kukas vois olla Zamoranon tutkapari, me ei vielä oikeastaan tiedetä, kun ollaan vasta niin alussa. Se vois olla Tom Eklund & Aseet, joiden kanssa oltiin Semifinalissa keikalla. Niiden kanssa ollaan aina tultu musiikillisesti ja muutenkin hyvin juttuun.

Kovana jalkapallomiehenä tiedetty Zamo pelaa vitosdivaria FC Tavastiassa, ja voitti muun muassa viime kaudella joukkueen sisäisen maalipörssin. Rock-futiksen SM-kultiakin on Tavastian riveissä tullut kaksi peräkkäistä vuosilta 2011 ja 2012.

Miten käy kesällä jalkapallon MM-kisoissa?

– Veikkaan ja toivon, että Belgia pärjää hyvin, niillä on mielenkiintoinen joukkue. Mutta Italiaa mä kannatan aina. En mä tiedä miten siellä tulee käymään, mutta varmaan tulee mielenkiintoiset kisat, Brasiliassa on varmasti cool meininki.

Mitä muuta kesä tuo tullessaan?

– Ajattelin ehkä lähteä käymään jossain, ehkä Italiassa. Ja Ruisrockissa pitää käydä katsomassa Suedea.

Haluatko lopuksi mainostaa Zamoranoa?

– Kannattaa pitää nimi mielessä!

 

Teksti: Tommi Kumén
Kuvat: Sonja Heinonen