Helsingin Rautatientorilla järjestettiin lauantaina 11.3.2017 Puhdistus-mielenosoitus. Mielenilmaukseen osallistuneet halusivat kritisoida Rautatieaseman ympäristössä jo noin kuukauden ajan ollutta turvapaikanhakijoiden mielenosoitusleiriä. ”Vaadimme päättäjiä ja viranomaisia tekemään välittömästi päätökset, joiden perusteella kaunista pääkaupunkiamme rumentava ja turvattomuutta herättävä leiri puretaan”, todettiin Puhdistus-tapahtuman Facebook-sivuilla.

Poliisi seurasi tarkkaan sosiaalisen median kautta organisoitua mielenosoitusta, jonka virallisesta järjestäjästä ei ollut tietoa. Ylikomisario Jari Taponen kertoi Helsingin Sanomille tapahtuman ympärillä pyörivän nettikeskustelun retoriikan olleen niin rajua, että kukaan virallinen taho ei tahdo ottaa siitä vastuuta. Myös Pohjoismainen vastarintaliike -uusnatsijärjestö mainosti Puhdistusta, mikä entisestään nosti tapahtumaan liittyviä uhkakuvia.

Väkivaltaan liitetty Puhdistus  ei  saanut tukea edes kaikilta turvapaikanhakijoiden vastustajilta. Suomi ensin -järjestön johtohahmo Marco de Wit tuomitsi Puhdistuksen ja kehotti Youtube-kanavallaan myös muita saman järjestön jäseniä olemaan osallistumatta Puhdistukseen. ”Tuomitsemme kaikki väkivaltaisuudet”, de Wit totesi. Suomi ensin pitää omaa turvapaikanhakijoiden vastamielenosoitustaan Rautatientorin pohjoispäädyssä.

Puhdistuksen lisäksi Rautatientorilla järjestettiin lauantaina myös turvapaikanhakijoiden tukikonsertti. Torilla oli poliisin arvion mukaan iltapäivällä liikkeellä satoja ihmisiä: mielenosoitusten tukijoita, uteliaita sivustaseuraajia ja toimittajia. Kaikista ennakkospekulaatioista huolimatta tilanne Rautatientorilla pysyi koko lauantain ajan rauhallisena. Yksi ihminen otettiin kiinni agressiivisen käytöksen vuoksi.

Rauhallinen tilanne teki myös poliiseista väliaikaisesti toimettomia.

Myös osa Puhdistuksessa puhuneista turvapaikanhakijoiden leirin vastustajista painotti väkivallattomuutta.
Poliisi rajasi Puhdistuksen Rautatientorin pohjoispäätyyn ja piti sen erillään turvapaikanhakijoiden torin eteläpäätyyn sijoittuvasta tapahtumasta.
Mielenilmaukset eivät häirinneet Rautatientorin julkista liikennettä
Turvapaikanhakijoiden mielenosoitusalueella tunnelma oli hyvä ja ihmisiä paljon liikkeellä. Musiikin yli eivät torin toisen puolella olleiden vastustajien megafonihuudot kuuluneet.
Turvapaikanhakjoiden viestit suomalaisille: ”We are just human like you.”

Poliisit partioivat turvallisuutta ja järjestystä valvoen myös turvapaikanhakijoiden mielenosoituksessa.
Rautatientorin Ateneumin päädystä tarkkailtiin Puhdistus-tapahtuman etenemistä.

 

Laura Laakso