Pääkaupunkiseudulla velloo ikuisuudelta tuntuva flunssa-aalto.
Kevät viuhahti päiväksi-kahdeksi eteemme. Aurinkoa ja lämpötilan hetkittäistä nousua.
Ja talvi otti vallan takaisin. Lumisadekuuroja ja pakkasta. Hyytävää tuulta.

Tuleeko se kevät vai ei?

Sään ollessa edelleen jokseenkin talvinen, voi siitä johtuvaa alakuloisuutta ja viluisuutta helpottaa keittoruoilla. Flunssakauden keskellä porkkana-inkiväärikeitto onkin helposti yksi parhaimmista vaihtoehdoista. Porkkana sisältää runsaasti muun muassa C- ja B-vitamiineja sekä eri mineraaleja ja kivennäisaineita. Inkivääri taas pitää sisällään eteerisiä öljyjä sekä karvasaineita, joiden tiedetään helpottavan viluisuutta ja lisäävän syljeneritystä, joka antaa hetkellistä helpotusta varsinkin flunssassa. Näiden lisäksi inkivääri muun muassa helpottaa pahoinvointia ja parantaa ruoansulatusta. Edellä mainituista positiivisista vaikutuksista johtuen inkivääriä onkin käytetty jo pitkään luonnonlääkkeenä.

Korvaamalla alkuvaiheessa käytettävän voin oliiviöljyllä ja ruokakerman kookoskermalla, saat tästä keitosta näppärästi vegaanisen!
Tässä siis muutama hyvä syy valmistaa tätä lempeän tulista keittoa, joka maistuu varmasti jokaiselle.

Porkkana-inkiväärikeitto
1kg porkkanoita
n. 4-5cm pala inkivääriä
2 sipulia
3-4 valkosipulinkynttä
1 pieni bataatti
1 mieto punainen chili
n. 1,5dl valkoviiniä
1 kasvisliemikuutio
1dl ruoka- tai kookoskermaa
voita tai oliiviöljyä
suolaa
pippuria

Heitä kattilan pohjalle valmiiksi nokare voita tai oliiviöljyä. Kuori ja pilko porkkanat, sipulit sekä bataatti kohtuullisen pieniksi paloiksi. Pilko chili sekä inkivääri pieneksi ja lisää muiden kanssa kattilaan. Lämmitä kattilassa sen verran, että voi sulaa. Lisää silmämääräisesti noin 1,5 desiä valkoviiniä (halvinta), pyöräyttele kattilassa ja anna lämmetä vielä hetki. Nakkaa joukkoon yksi kasvisliemikuutio ja kaada päälle vettä sen verran, että porkkanat ja muut peittyvät. Sekoita kasvisliemikuutio kunnolla veteen ja anna porista kannen alla 20-25 minuuttia.
Ota mukillinen keitinvettä talteen ja soseuta kattilan sisältö sauvasekoittimella. Lisää keittoon noin desin verran kermaa sekä hieman suolaa ja pippuria. Jos keitto tuntuu liian paksulta, ohenna sitä mukistasi löytyvällä keitinvedellä.
Tässä vaiheessa tarkista maku ja tee mahdolliset korjausliikkeet. Lisää tarvittaessa inkivääriä ja/tai chiliä, jos kaipaat enemmän tulisuutta keitolle.
Kauho kippoon tai syvälle lauteselle ja lusikoi naamioon.  Ruokaisuutta voi lisätä kätevästi vaikkapa tuoreella patongilla.

Toimii!

Tsekkaa myös maistuva katkarapu-feta-pinaattipasta -resepti!

Teksti ja kuvat: Timi Kuosmanen