Ferrari juhli kaksoisvoittoa kauden avauskilpailussa. (Kuva: Ferrari/Twitter)

Formula 1 -kauden toinen osakilpailu on tarkoitus ajaa tulevana viikonloppuna Jeddan kaupungissa Saudi-Arabiassa. Sijaintinsa takia paljon kritiikkiä saanut kilpailu on toista kertaa mukana F1-kalenterissa.  Jemenin sodan aiheuttamat turvallisuusongelmat ovat nousseet esiin kisan lähestyessä.

Teksti: Eetu Moisio

Formula 1 -kausi käynnistyi viime viikonloppuna Bahrainissa, jossa Ferrari-kuljettajat ottivat kaksoisvoiton ensimmäistä kertaa vuoden 2019 Singaporen osakilpailun jälkeen. Tuolloin palkintokorokkeella nähtiin nykyinen Aston Martin -kuljettaja Sebastian Vettel ja Bahrainin osakilpailun voittanut monacolainen Charles Leclerc

Avausviikonloppuna kolmannen sijan nappasi monien odotusten vastaisesti brittikuljettaja Lewis Hamilton. Seitsenkertaisella maailmanmestarilla oli hyvää tuuria matkassa, sillä molemmat Red Bull-kuljettajat joutuivat keskeyttämään kilpailun hänen edeltään viimeisillä kierroksilla autojen teknisten vikojen takia. 

Lauantain aika-ajojen jälkeen Hamilton oli viides ja hänen uusi tallikaverinsa George Russel vasta yhdeksäs. Sääntömuutosten myötä tulleet uudet F1-autot ovat alkukaudesta pudottaneet Mercedeksen kärkikamppailun ulkopuolelle. Talvitesteistä lähtien Mercedes on ollut huomattavasti kärkitallien Ferrarin ja Red Bullin vauhtia jäljessä.

Suomalaiskuljettaja Valtteri Bottas ajoi ensimmäisessä kilpailussaan Alfa Romeon ratissa hienosti kuudenneksi. Viikonlopun suurin yllättäjä oli tanskalainen Kevin Magnussen. Haas-kuljettaja oli sensaatiomaisesti viides.

 

Päästäänkö Saudi-Arabiassa ajamaan viikonloppuna?

 

F1-kauden on määrä jatkua tulevana viikonloppuna Saudi-Arabiassa. Viime kaudella formulahistorian ensimmäisessä kilpailussa Jeddan katuradalla nähtiin kovaa kamppailua hallitsevan maailmanmestarin Max Verstappenin ja Lewis Hamiltonin välillä. Hamilton vei lopulta värikkään kilpailun nimiinsä. Voiton lisäksi hän kirjasi itselleen nopeimman kierrosajan ja yhden lisäpisteen.

Lewis Hamilton voitti viime kaudella Jeddan katuradalla. (Kuva: Lewis Hamilton/Instagram)

Vielä on epävarmaa, päästänkö tällä kaudella ajamaan Saudi-Arabian yössä, sillä turvallisuushuolet kilpailun ympärillä ovat kasvaneet viime päivinä. 

Uutistoimisto Reuters kertoi sunnuntaina, että Saudi-Arabian johtama Jemenissä taisteleva liittouma oli kaapannut ja tuhonnut “vihamielisen ilmakohteen”, joka oli suunnattu kohti Jeddan satamakaupunkia. Jemenissä on käyty sisällissotaa lähes seitsemän vuotta, ja YK:n mukaan sotaan sekaantunut Saudi-Arabian liittouma on vastuussa yli 60 prosentista siviiliuhreista.

Jemeniläinen huthi-sissiryhmä hyökkäsi aiemmin sunnuntaina Jeddassa Saudi-Arabian valtion omistaman öljy- ja energia-alan yhtiön Aramcon jakelukeskukseen. Saudi-Arabian valtionmedian mukaan hyökkäys aiheutti tulipalon, joka saatiin hallintaan ilman henkilövahinkoja. Aramco kuuluu F1-sarjan merkittävimpiin sponsoreihin.

Saudi-Arabian kisajärjestäjät ovat kuitenkin vakuuttaneet, että kilpailuviikonloppu voidaan viedä turvallisesti läpi tilanteesta huolimatta.

“Tämä tapahtuma ei vaikuta kisaviikonloppuun. Olemme jatkuvasti yhteydessä viranomaisten kanssa ja teemme kaikki tarpeelliset varotoimet kaikkien vierailijoiden ja kisaan osallistuvien turvallisuuden takaamiseksi”, kisajärjestäjät kommentoivat granpx.news-sivustolle. 

Kun Saudi-Arabian osakilpailu lisättiin osaksi F1-kalenteria viime kaudella, päätös sai vastaansa paljon kritiikkiä. Joidenkin kuljettajien kerrottiin olevan huolissaan maan ihmisoikeustilanteesta ja monet ihmisoikeusaktivistit olivat sitä mieltä, että maa ei ansaitse järjestää Formula 1 -kilpailua. 

Formula 1 julkaisi kaksi vuotta sitten 10-vuotisen sopimuksen Saudi-Arabian osakilpailun kanssa.