Kansainvälisesti shakinpeluu on kilpaurheilua, mutta amatöörit osaavat myös ottaa sen pelkkänä lautapelinä
Haastattelemani shakinpelaaja Chrisse aloitti shakinpeluun vanhemmalla iällä, vasta 65- vuotiaana. Hänen mukaansa harrastelijan ja mestarin erottaa toisistaan se seikka, että harrastelija leveilee saavutuksillaan, mutta kokeneemman pelaajan ei tarvitse.
Mutta miksi ihmiset pelaavat shakkia, jos koneet voittavat ihmisen? Chrissellä on tähän ratkaisu: “Koneet tapelkoot keskenään”, hän tuumii. Mielinapikseen hän tunnustaa ratsun eikä shakin pelaaminen ole ajanhukkaa.
“Shakki on pelien kuningas.”
On muistettava, että shakki ei ole ainoa suosittu lautapeli. On olemassa myös Go- Go, Stratego, Risk ja kaikenlaisia muita lautapelejä joissa on oma viehätysvoimansa ja lumonsa. Shakki on vanha peli, peräisin Aasiasta ja kehitetty satoja vuosia sitten.
Päämäränä on tuhota vastustajan armeija omalla armeijallaan. Mikään sotapeli shakki ei ole. Se kehittää ajattelua, ongelmanratkaisukykyä ja antaa elämälle sisältöä. Kilpailutilanteessa pelaaja voi vaikuttaa ehkä hieman narsistiselta, mutta on näin ollen vain oman mielensä vankina.
Shakkipeli voitetaan hyvällä keskittymiskyvyllä, muistilla, shakkiteorian ymmärtämisellä, reagointikyvyllä ja koko mielen ja kehon hyvinvoinnilla. Varjopuolena on houkutus alkaa pelin orjaksi, jolloin uhraa kaiken vapaa-aikansa pelin opettelemiseen, jolloin taas asettaa itsensä uhrin tai marttyyrin asemaan.
Toinen haastateltavani tottelee nimeä Arto. Vaikka shakinpeluu yleensä aloitetaan juniori-iässä, niin Artokin kuuluu myöhännäisheränneisiin, kun hän aloitti shakinpeluun 35- vuotiaana. Hänen mukaansa mestari on harjoitellut tuhansia tunteja, ja tämä erottaa hänet harrastelijasta. Peli ei ole hänelle ajanhukkaa, vaan se kehittää hänen ajatteluaan. Lähetin Arto tunnustaa mielinapikseen pelissä, joka ei ole hänen mielestään ylivarvostettu.
Kilpailushakissa pelaajia vertaillaan vahvuusluvulla(Selo). Se kertoo pelaajan menestymisen ja kykeneväisyyden laudan ääressä. Mutta tavallinen maallikko voi ajatella ettei peliä tarvitse ottaa niin vakavasti. Sehän on vain peliä. Ihmisen ei pitäisi korvata omaa ihmisarvoansa Selo- luvullaan, koska liika suorittaminen ja pingottaminen ei tee hyvää mielelle, terveydelle tai edes itse pelille. Jokainen saa olla sellainen pelaaja kuin on eikä hänen tarvitse suorittamisella ansaita arvoaan.
Onko shakki jo ratkaistu, kun tietokone voittaa ihmisen? Vaikka ihminen tulisi kuinka hyväksi pelaajaksi tahansa, niin hän ei pärjäisi koneelle. Tärkeintä on saada shakista irti mielekästä tekemistä ja virtaa aivoille. Shakki on vain yksi lautapeli muiden joukossa. Tärkeintä ei ole voitto, vaan jalo kilpa.
Teksti: Aleksi Juvonen
Kuva: Teemu Niemelä