Muutaman vuoden takainen digikuvaustrendi on vähitellen hiipumassa. Nykyisin valokuvausstudioissa käy jälleen kuhina.

danae_delikouras_studio

Studiokuvissa korostuu nimenomaan kuvaajan ammattitaito. Suomen valokuvajärjestöjen keskusliitto Finnfoto ry:n toiminnanjohtaja Mikko Säteri kertoo ammattikuvaajien löytäneen viimeaikoina uusia tuotteita kuvaamisen ympärille. Studiotaustat, valaisimet ja muut jatkuvasti kehittyvät tekniset lisät houkuttelevat asiakkaita.

Etenkin vauva- ja työpaikanhakukuvien suosio on kasvanut.

Jo pidemmän aikaa on ollut tapana tuoda lapsia yksivuotiskuviin, mutta mitä suuremmissa määrin vauvoja kannetaan kameran eteen jo puolivuotiaina, tai nuorimmillaan ”new born” -kuvauksiin vasta kaksi viikkoa vanhoina.

Sähköiset ansioluettelot ja työnpaikanhakukuvat sivustoilla, kuten Linked Inissä ja Facebookissa ovat nostattaneet ammattimaisten kuvien suosiota räjähdystmäisesti. Kuva liitetään mielikuvaan työntekijästä, joten laatuun panostetaan aiempaa enemmän. Kuvia käsitellään kuitenkin maltillisesti. Aikuisilta photoshopataan lähinnä silmäpusseja pois, ja lapsilta taas näppyjä, tai mustelmia.

Lemmikkien määrä Suomessa on kasvanut, ja niitäkin kuvautetaan studioissa aikaisempaa enemmän. Kotieläimiä kuvataan laidasta laitaan – koirista lehmiin.

 

Teksti: Anni Hausen

Kuvat: Danae Delikouras