Tiistaina Kallion kirjastossa avatussa ”Sukupuolena ihminen” -näyttelyssä tutkitaan sukupuolien moninaisuutta ja dokumentoidaan 11 eri ikäisen transsukupuolisen suomalaisen elämää eri puolella maata.  Vielä nykyäänkin transsukupuolisuus on monille vieras asia ja tietämättömyys aiheuttaa ennakkoluuloja sekä vastustusta aihetta kohtaan.

Projektin tavoitteena on levittää ymmärrystä sukupuolen moninaisuudesta ja lisätä transnäkyvyyttä. Näyttely voi myös olla avuksi sukupuoltaan pohtiville sekä heidän lähipiirilleen. Projektin työryhmään kuuluvat valokuvaaja Vesa Tyni, sisällöntuottaja Maiju Ristkari ja kuraattori Nina Suni.

Transsukupuolisuus on aiheena läsnä myös omassa lähipiirissäni ja mielestäni tärkeintä on ymmärtää, että kaikilla on oikeus määrätä itsestään ja omasta sukupuolestaan. Jokainen saa itse määritellä tai olla määrittelemättä oman sukupuolensa. On tärkeää, että jokainen voi kokea olevansa tärkeä omana itsenään.

 

Projektin nettisivuilta löytyvät erityisen hyödylliset ohjeet ihmisen kohtaamiseen:

Näin kunnioitat jokaisen itsemäärittelyoikeutta.

Käytä toisesta sitä nimeä tai niitä nimiä, joita hän pyytää käyttämään. Tämä koskee myös lempinimiä.

Käytä vain niitä sukupuolittavia sanoja, jotka vastaavat toisen sukupuolta (esim. mies, nainen, tyttö, setä, sisko, jne.). Jos et tiedä toisen sukupuolta tai sitä, mitkä sukupuolittavat sanat hänelle käyvät, puhu hänestä sukupuolineutraalisti.

Kun puhut kieltä, jossa on sukupuolitetut pronominit (esim. she/he/they), kysy aina, mitä pronominia toisesta tulee käyttää, ja toimi sen mukaan.

Älä oleta tietäväsi toisen sukupuolta esimerkiksi ulkonäön, äänen tai pukeutumisen perusteella.

Älä puhu niin kuin sukupuolia olisi vain kaksi tai kolme.

Puhuessasi ihmisistä, jotka eivät ole transsukupuolisia, käytä sanaa cissukupuolinen (ei esim. ”normaali”). Cissukupuolinen on ihminen, jonka sukupuoli vastaa syntymässä määriteltyä sukupuolta.

Kunnioita toista ihmistä ja hänen oikeuttaan yksityisyyteen. Jokaisella on oikeus pitää oma sukupuolensa, transsukupuolisuutensa, kehonsa piirteet ja läpikäymänsä muutokset omana tietonaan.

Tutustu projektiin: www.sukupuolenaihminen.fi 

Näyttely Kallion kirjastossa: 7.3.2017-26.3.2017

 

Teksti ja kuvat: Elmeri Lohikoski