Tuleva yleisurheilukesä tulee olemaan suomalaisittain mielenkiintoinen, sillä  moniottelija Saga Vannisella, keihäänheittäjä Oliver Helanderilla ja seiväshyppääjä Wilma Murrolla tulee kaikilla olemaan mahdollisuus mitaliin tulevan kesän arvokisoissa. Tänä kesänä kilpaillaan siis EM-kisoissa ja olympialaisissa.

Teksti: Jan-Matias Nikula


Katso myös: Yleisurheilukauden 2024 kuumimmat ulkomaiset nimet – Seuraa näitä ensi kesän arvokisoissa!

Saga Vanninen

 

20-vuotias moniottelija Saga Vanninen on ollut ehdottomasti vuoden 2024 puhutuin yksittäinen suomalainen yleisurheilija.Syynä on se, että Vanninen voitti halli-MM-kisojen hopeaa viisiottelussa Glasgowssa maaliskuun alussa.

 

Arvokisamitali oli monellakin tapaa historiallinen, sillä se oli vasta toinen suomalaisen urheilijan voittama halli-MM-kisamitali. Viimeisin tuli vuonna 1995, kun Mika Halvari voitti kultaa Barcelonassa.

 

Kyseinen hopeamitali ei suinkaan ole Vannisen uran ensimmäinen mitali. Hän on suorastaan dominoinut juniorikilpailuita, joista saldona kaksi U20 MM-kultaa, yksi U20 EM-kulta ja U23 EM-kulta. Hänet on myöskin valittu vuoden nuoreksi urheilijaksi nyt jo kolme kertaa peräkkäin Urheilugaalassa. Vannisella on kesällä edessään uransa ensimmäiset aikuisten EM-kisat ja Olympialaiset. 

 

Seitsenottelun ja viisiottelun erot

 

Ulkoradoilla kilpaillaan seitsenottelussa, joka eroaa hieman viisiottelusta. Viisiottelun 60 metrin aidat vaihtuu luonnollisesti 100 metrin aitoihin ja lisälajeina mukaan tulee keihäänheitto ja 200 metrin juoksu. Vanninen on tällä hetkellä maailmanrankingin yhdeksäs nimenomaan seitsenottelussa. Hän kuuluu siis ehdottomasti haastajien joukkoon ensi kesänä, mutta ei välttämättä ole ennakkosuosikki tulevalle kaudelle. 

 

Vannisen kehitys ollut lineaarista nuoren uransa aikana, minkä takia uskon, että hän tulee ottamaan suuria harppauksia kehityksessään myös tulevan kauden aikana. Hallikisoista puuttui maailman huippunimiä kuten: Katarina Johnson-Thompson, Anouk Vetter, Adrianna Sulek ja Nafissatou Thiam, Anna Hall

 

Mitään ei tulevalla kaudella saa siis ilmaiseksi, mutta Vannisella on siihen mahdollisuus varsinkin kesäkuun EM-kisoissa Roomassa.

Jos mitalia ei tänä kesänä heru, uskon, että se tapahtuu viimeistään seuraavissa arvokisoissa. 

Vanninen EM-kisoissa vuonna 2022                                                         Kuva: instagram.com/p/ChcCg9ftQ2N/?hl=fi

 

Oliver Helander 

 

Suomalaisen modernin keihäänheiton ykkösnimi Oliver Helander lukeutuu suurimpien suomalaisten mitalitoivojen joukkoon ensi kesänä. Helander on tällä hetkellä maailmanrankingin neljäs, joka enteilee hyvää tulevalle kaudelle.

 

27-vuotias heittäjä oli viime vuoden Budapestin MM-kisoissa niin ikään Suomen yksi suurimmista mitalitoivoista. Oliver oli heittänyt maailmantilaston kolmanneksi pisimmän heiton ennen kisoja. Kuitenkin pettymys MM-kisoissa oli valtava ja sijoituksen ollen lopulta seitsemäs. Viime kauden Timanttiliigan finaalin kolmas sija oli kuitenkin erittäin positiivinen lopetus muuten ailahtelevalle kaudelle. 

 

Suomalainen keihäänheittäjä alkaa pikkuhiljaa olemaan urheilijalle parhaassa iässä, minkä johdosta “mitalipaineetkin” ovat kasvaneet. Helanderin paras sijoitus arvokisatasolla on tuo nimenomainen MM-kisojen seitsemäs sija. Tällä kaudella hänellä on EM-kisoissa todellinen mahdollisuus parantaa tuota sijoitusta.

 

Helanderin valmentajana toimii urheilijan lapsuuden idoli, keihäslegenda, Tero Pitkämäki.  Valmentaja on vienyt Helanderia eteenpäin joka vuosi ja kehitys on ollut silmään pistävää. Uskon, että tänä vuonna Helander vihdoin ja viimein lunastaa suomalaisyleisön odotukset ja nappaa vähintään yhden arvokisamitalin. 

 

OLiver Helander Suomen paidassa. Kuva: instagram.com/p/CwFi3yso3BC/?hl=fi

Wilma Murto

 

Suomalainen seiväshyppääjä Wilma Murto on noussut kansainvälisen yleisurheilun huipulle viime vuosien aikana. Vuonna 2022 tuli Euroopan mestaruus ja seuraavana vuonna MM-pronssia. Murto onkin yksi ennakkosuosikeista uusimaan EM-kultansa tänäkin vuonna. Urheilija pyrkii myös parantamaan sijoitustaan viime olympialaisten viidenneltä sijalta kenties mitaliin tänä kesänä. 

 

Kuusjoella syntynyt suomalainen joutui valitettavasti keskeyttämään halli-MM-kilpailunsa akillesjännevamman takia. Myöhemmin kävi ilmi, että akillesjänteessä on repeämä, joka ei enteile hyvää tulevalle ulkoratakaudelle. Kirurgi Lasse Lempainen uskoo kuitenkin, että Wilman kausi ei ole vaarassa (Ilta-Sanomat, 17.3). 

 

Murto teki ensiesiintymisensä kansainvälisissä kilpailuissa vuonna 2014 ja nousi nopeasti Suomen seiväshyppyskenen kärkinimien joukkoon. Vuonna 2016 hän teki läpimurtonsa voittamalla alle 20-vuotiaiden Euroopan mestaruuden.

 

Wilma Murto valittiin urheiluliiton toimesta vuoden yleisurheilijaksi vuosina 2022 ja 2023. Vuoden urheilija -palkintoa Wilma ei kuitenkaan ole vielä voittanut, vaikka on ollutkin kahtena vuotena peräkkäin parhaiten sijoittunut naisurheilija. 

 

Vuonna 2021 Murto aloitti medianomin opinnot Turun ammattikorkeakoulussa. Kuka tietää, ehkä kilpauran jälkeen näemme Wilman urheilutoimittajan hommissa.

Murto juhlimassa MM-mitalia. Kuva: instagram.com/p/CwTYJI3tSZ3/?hl=fi