Suomen hallitus saa nyt kovaa kyytiä. Pari päivää sitten osoitettiin mieltä opiskelijoiden tulojen leikkauksista. Perjantaina ääneen pääsivät maanviljelijät.

Kaisaniemestä asti tienreunat olivat täyttyneet traktoreista. Senaatintorilla odotti satojen Valmetien ja Valtrojen kolonna. Kauimpaa tullut oli ajanut paikan päälle Kuusamosta asti.

Traktorimarssi (25 of 26)

Traktorijono alkoi jo Kaisaniemestä.

Mielenosoituksen pääkohteena olivat hallitus ja eduskunta. Heiltä vaadittiin ratkaisuja maatilojen akuutin taloustilanteen parantamiseksi. Tällä hetkellä tilanne monilla maatiloilla on katastrofaalinen ja useat tilat ovat ahdingossa.

Sanotaan, että rahalla saa ja hevosella pääsee, mutta maatalous se on sellaista onnenkauppaa.

Suomalaisten nuorten vieraantumista maataloudesta kuvaavat hyvin sosiaalisen median kommentit, mihin maataloutta tarvitaan, kun maitoa voi hakea kaupastakin.

Pielaveteläistä Risto Nousiaista tilanne ei naurata. ”Suomessa on tällä hetkellä 8500 tilaa, joista maitoa tulee. Tällä menolla vuonna 2020 on enää 4000 tilaa”, Nousiainen sanoo.

Maatalouden käsistä karanneet kulut saavat myös Nousiaisen sanaisen arkun auki. ”Navetta, missä on 145 lehmää maksaa 1,5 miljoonaa euroa”, hän kertoo.

Traktorimarssi (8 of 26)

Risto Nousiaisen mukaan nuoria maanviljelijöitä täytyisi tukea.

Kohtuuton byrokratiakin vaivaa edelleen. Esimerkiksi kolmen eläimen ilmoittamatta jättämisestä tulee sadantuhannen sanktiot. Yksi mielenosoituksen pääasioista onkin saada Mavin (maaseutuvirasto) ylijohtaja Leena Tenhola eroamaan. Tenhola olikin hyllytetty virastaan jo mielenosoituksen aikana, kerrotaan Maaseudun tulevaisuuden nettisivuilla. Maaseutuvirasto siirtyy vahvemmin maa- ja metsätalousministeriön ohjaukseen.

Pääministeri Juha Sipilä ja valtiovarainministeri Alexander Stubb myönsivät molemmat, että katsoessaan valtioneuvoston ikkunasta Senaatintorille tuli voimaton olo ja nöyräksi veti.

Traktorimarssi (16 of 26)

Tämä hallitus ei kuulemma ole se, joka kaataa maatalouden.

”Ei ole helppoa hallituksella, mutta ei ole helppoa teilläkään”, Sipilä sanoi. Stubbin mukaan taas suomalainen maanviljelijä ei kevyellä lähde liikenteeseen. ”Parempi tietysti olisi, jos oltaisiin tilanteessa, ettei tarvitsisi osoittaa mieltä”, Stubb jatkoi.

”Te sanotte, vaan mitä me halutaan kuulla!” eräs mielenosoittaja huusi.

Sipilän ja Stubbin poistuttua lavalta lehmänkellot kilkattivat ja huutomyrsky jatkui. Sadat traktorit polkaistiin käyntiin ja tumma bensiininkatkuinen savupilvi nousi Senaatintorin ylle. ”Ei viljelijöitä, ei ruokaa!” huutojen toivottiin kuuluvan Brysseliin saakka.

Traktorimarssi (1 of 1)

Savunkatkua Senaatintorilla.

Poliisin mukaan mielenosoitus sujui rauhallisesti.

Mielenosoitukset jatkuvat huomenna, kun Senaatintorilla on joukkomielenosoitus hallituksen leikkauspolitiikkaa vastaan.

Teksti Jukka Leskinen, kuvat Kristiina Sievi-Korte