Suomen taloudella menee kehnosti. Vähäosaisilta pitää leikata ja miljardien lainoja ottaa. Ennuste on että Suomesta tulee samanlainen paikalleen jäänyt avuntarvitsija kuin Kreikasta.

Jokainen ihminen maksaa eri asioista. Toisille raha on maksuväline tai suoritus, numismaatikoille taas keräilykohde. Sairaseläkeläisen budjetti kuukaudessa on noin 1000 euroa, kun taas keskivertosuomalaisen, n. 3000.

Miten Suomen talous saataisiin sitten nousuun? Yksi keino on perustaa yrityksiä. Jos osaa kirjoittaa hyviä kirjoja tai säveltää hyviä levyjä, niin amerikkalainen verkkokauppa Amazon itsepalvelu on yksi keino myydä tuotteitaan. USA:ssa bisneksen teko tarkoittaa sitä, että siellä myydyistä tuotteista ei oteta Suomessa veroja. Se on siis eräänlainen veroparatiisi kun kaksoisverotusta ei ole. Verkkokaupan perustaminen on ilmaista, tosin yleensä ensimmäinen tilikausi voi olla tappiollinen. Yleensä verkkokauppa on sinällään vaaratonta liiketoimintaa, että siinä ei voi köyhtyä, ainakaan kovinkaan pahasti.

business-world-541430_960_720

Toinen keino Suomen talouden saattaminen nousuun olisi työpäivien lyhentäminen 8- tuntisesta työpäivästä kuusituntiseen. Tällöin palkkarahat jakautuisivat tasaisemmin populaation kesken ja syntyisi enemmän työpaikkoja. Myös vapaa- aikaa syntyisi enemmän, jonka voisi käyttää vaikka kirjojen kirjoittamiseen tai levyjen säveltämiseen joiden avulla voi tehdä myyntiä verkossa.

Viimeinen keino olisi suosia suomalaisia yrityksiä, marketteja ja tuotteita. Näin osa rahoista ei karkaisi ulkomaille ja rahaa kertyisi, esim. turisteilta tai opiskelijoilta kaikille koko Suomea myöten. Syö mielummin hesessä kuin carrolsissa, ostaa vaatteita stokkalta zalandon sijaan. Pienet teot merkitsevät koko Suomen olemassaolon verran.

Teksti: Aleksi Juvonen

Kuva: Pixabay kuvapalvelu