Veripisarat hohtavat TV-näytöllä. Niiden ilmeet vaihtelevat iloisesta surulliseen kunkin veriryhmän sen hetkisen tilanteen mukaan. Maanlaajuista tilannetta seurataan päivittäin, kun pisara on puolivälissä, tarvitaan vähintään 800 luovuttajaa, jotta sairaaloiden verivarastot saadaan täyteen.

Sanomatalon veripiste on vilkas. Keskeinen sijainti ja vakituinen toimipiste vetää luovuttajia. Kiireisin aika on arkisin klo 16-18 välillä, jolloin on hyvä olla ajanvaraus, jotta välttyy ylimääräiseltä odottamiselta. Osalle luovuttajista lähetetään kutsukirjeitä, kun heidän veriryhmälleen on tarvetta. Omalle kaveri -tai työporukalleen voi myös luoda veriryhmän, johon jäsenten luovutuskerrat merkitään. Yhdessä tekeminen luo positiivista yhteishenkeä.

Verenluovuttajan on hyvä muistaa juoda hyvin jo ennen luovustusta. On myös tärkeää syödä jotain, vähintään muutamaa tuntia ennen. Lisäksi jokaisella luovuttajalla tulee olla kuvallinen henkilöllisyystodistus mukana.

Verenluovutukseen voi tulla ilman ajanvarausta, mutta Marjo Korhonen suosittelee varaamaan ajan joko netistä tai soittamalla. Hän myös kehoittaa ottamaan kaverin mukaan, jos jännittää. Paikkaan voi tulla myös tutustumaan ja katselemaan ilman luovuttamista.

 

Noora Lipposelle luovutuskerta oli jo toinen. Tällä kertaa verenluovutus oli erityisen tarpeellinen, sillä hänen veriryhmän varastotilanteesta kertova pisara oli lähes tyhjillään.

 

Verenluovustus on täysin vapaaehtoisten varassa, sillä verta ei voi korvata millään muulla. Yhdellä luovutuskerralla pystyy auttamaan kolmea potilasta: verivalmisteita annetaan muun muassa leikkaus- ja syöpäpotilaille. Yksinkertaisesti verenluovutus pelastaa henkiä.

 

Verta luovutetaan 460ml kerralla ja sen otto kestää enintään 12 minuuttia. Monitori valvoo verenvirtausta ja aikaa.

 

Luovutuksen jälkeen on hyvä levätä hetki paikallaan.

Tarjolla on myös pientä purtavaa ja juotavaa edistämään palautumista verenluovutuksesta. Loppupäivä kannattaa ottaa rauhallisesti ja muistaa juoda tavallista enemmän. Veren tilavuus palautuu muutamassa tunnissa ja punasoluvarastot noin kolmessa kuukaudessa.

Pienellä teolla on suuri vaikutus jonkun muun elämään.

Teksti: Noora Lipponen
Kuvat: Hanna Matikainen