Rentouttava musiikki ja kynttilöiden lempeä tuoksu toivottaa hierontaan saapuvan tervetulleeksi. Meeri Altmets opiskelee shiatsuhierojaksi. Hän aloittaa jalkojen lihaksia painellen, venytellen ja nilkkoja pyöritellen. Hierottavan jalassa olevat villasukatkaan eivät menoa haittaa, sillä shiatsussa ollaan muutenkin pitkähihaisissa vaatteissa. Shiatsussa käytetään akupisteiden painantaa, sen ei ole tarkoitus tehdä kipeää ja kosketus on lempeämpää kuin perinteisessä hieronnassa. Hieronta tapahtuu lattialla, paksuhkon patjan päällä.
Meeri Altmets, mitä on shiatsu?
– Shiatsu on yli tuhat vuotta vanha japanista peräisin oleva kehonkäsittelytekniikka, joka pohjautuu kiinalaiseen lääketieteeseen. Käsittelyssä vahvistetaan kehon kokonaisvaltaista hyvinvointia hieronnan, painallusten ja venytysten avulla.
Miten sitä tehdään?
– Shiatsukäsittely tehdään pääasiassa peukalopainalluksen avulla, mutta shiatsua tekevä hoitaja käyttää monipuolisesti koko kehoaan ja sen painoa voiman suuntaamisessa. Esimerkiksi kyynärpään, polvien ja omien jalkapohjien hyödyntäminen hoidossa on mahdollista.
Miten se eroaa muusta hieronnasta?
– Shiatsuhoidossa tunnistetaan energiavaihdon tapahtuminen hoitajan ja hoidettavan välillä, jolloin myös hoitajan oma kehon- ja mielentila hoitotapahtumassa on tärkeä. Monet muut hierontatekniikat perustuvat enemmän käsien kautta työskentelyyn, kun taas shiatsussa hoitaja hyödyntää kokonaisvaltaisesti kehon eri osia ja painovoimaa hoidon toteuttamisessa.
Sopiiko se kaikille?
– Tiedossani ei ole erityisiä kohderyhmiä, joille hoito ei sopisi. Harkintaa saattaa joutua käyttämään, mikäli hoidettava sairastaa esimerkiksi syöpää tai jotain muuta vakavaa sairautta. Tällöin mielipidettä on syytä kysyä lääkäriltä. Raskaana oleville ei suositella tiettyjen akupisteiden tehokäsittelyä, mutta muutoin shiatsu sopii erinomaisesti myös raskaana oleville.
Mitä sillä tavoitellaan?
– Tavoitteena on hoitaa ihmistä holistisena kokonaisuutena ja tasapainottaa erilaisia kehon häiriötiloja.
Mihin sen vaikutus perustuu?
– Shiatsun tarkoituksena on voimistaa energian virtaamista kehon energiakanavissa, meridiaaneissa, ja siten tukea kehon omia paranemisprosesseja, nesteiden virtausta ja elinvoimaisuutta. Shiatsulla on todettu olevan hyvin positiivia vaikutuksia stressin laukaisemisessa. Alentamalla hoidettavan stressitasoja voidaan vaikuttaa positiivisesti koko kehon hyvinvointiin.
Milloin shiatsuun?
– Shiatsu on hyvä keino rentoutua. Hoitoon tulemiseen ei tarvitse erityistä syytä, mutta etenkin jos keho tuntuu olevan tavalla tai toisella epätasapainossa, shiatsusta voi olla suuri apu. Monet kehon ongelmat ovat sellaisia, että niihin ei löydy oikeanlaista hoitoa pelkästään länsimaisen lääketieteen keinoin.
Lisää tietoa aiheesta voi tiedustella: meeri.altmets(a)gmail.com
Kuvat ja teksti: