The Wolf of Wall Street

The Wolf of Wall Street on ohjaaja Martin Scorsesen ja Leonardo DiCaprion viides yhteistyö, joka perustuu entisen osakevälittäjän Jordan Belfortin muistelmiin.

wolf4
Matthew McConaughey kertoo Wall Streetin saloja.

Suden nousu

Jordan ”Wolf” Belfort on nouseva osakevälittäjä Wall Streetilla joka pääsee nopeasti mukaan pelin henkeen. Kunnianhimon kasvaessa hän päätyy perustamaan oman yhtiön ja alkaa luomaan ympärilleen imperiumia uudella markkinointi-ideallaan, ja herättää koko bisnesmaailman huomion.

Elokuvan ehdoton kohokohta on yltäkylläisen elämän kuvaaminen. Äkkirikastuminen tuo mukanaan viinan, naiset ja huumeet, nopeita autoja ja luksusjahteja unohtamatta. Kertojan roolissa Belfort toimii koko elokuvan ajan yleisön oppaana tällä huumeiden katkuisella matkalla.

Elokuvan pitkät dialogikohtaukset tasapainottavat sekoilua, ja tässä käsikirjoittaja Terence Winterin lahjakkuus loistaa. Kun saa kääpiöiden palkkaamisen juhliin kuulostamaan tavalliselta liikemiesten ajatustenvaihdolta, on tehnyt jotain oikein.

wolf3
Elokuvan näkemys siitä, miten rikkaat pitävät hauskaa.

Näyttelijäsuorituksissa tehdään tasaista työtä ja etenkin DiCaprio pääsee loistamaan. Belfortin kokema muutos elokuvan aikana tuo esiin DiCaprion monipuolisuuden. DiCaprio hallitsee pitkät monologit ja niiden aikana tapahtuvat rankat mielialavaihtelut, ja Belfortin roolissa hän pääsee käyttämään kykyjään viimeiseen saakka ailahtelevana huumeaddiktina.

Belfortin ja Superbad – tähti Jonah Hillin hahmon välinen bromance on hieman kliseinen, mutta lämminhenkinen. Yllättävän roolin tekee Rob Reiner, joka esittää Belfortin järjen äänenä toimivaa isää, jota ei kuitenkaan kuunnella.

Väistämätön tuho

Aurinkoisista hetkistä eksytäänkin suoraan myrskyn silmään.

wolf5
Mutta kuinkas sitten kävikään.

Belfort onnistuu yhtiönsä liiketoiminnalla hankkimaan FBI:n huomion ja jatkuva biletys ja huumeiden käyttö alkavat myös ottaa verojaan yksityiselämässä. Nuorena ja kokemattomana aloittanut Belfort ei kaiken hohteen seassa ehdi kasvaa vastuulliseksi aikuiseksi. Lopullinen rappio toimii rankkana kontrastina elokuvan hilpeille onnen hetkille.

The Wolf of Wall Street on hyvin ohjattu ja näytelty kokonaisuus. Elokuvasta nauttii eniten, kun sitä ei ota liian tosissaan.

Belfortin rooli nähtiin suurena toivona DiCaprion ensimmäiseksi Oscariksi. Oscar jäi saamatta, mutta toivon suuresti että mies jatkaa samaan malliin, sillä hän on ehdottomasti Hollywoodin parhaita näyttelijöitä.

Kaiken turhamaisuuden ja materian seasta voi nähdä kuinka elokuvantekijöillä on ollut erittäin hauskaa. Elokuva ei alennu saarnaamaan huumeiden käytöstä, rahanahneudesta tai avioliiton tärkeydestä, vaan tyytyy kuvaamaan erään liikemiessankarin nousun ja tuhon kaikessa hohdossa ja ruosteessaan.

Elokuvasta jää väistämätön tunne, että rahalla tosiaan saa kaikkea. Eri asia sitten voiko kaikkea korjata rahalla.

 

Teksti: Juuso Hämäläinen